Avatar 2. forgatás: újabb mókás fotót raktak ki

Nézd meg a főszereplőket a víz alatti motion capture felvételek helyszínén a világ legviccesebb úszósapkájában!

„A folytatások forgatási helyszínéről: Zoe Saldana, Sam Worthington, Kate Winslet és Cliff Curtis épp szünetet tart a víz alatti motion capture felvételek közt egy gyors fotó erejéig. Érdekesség: a legtöbb motion capture felvételre ebben a 900 ezer gallonos (3,4 millió literes! – a szerk.) tartályban került sor, ami kifejezetten a forgatások számára készült” – olvasható az Avatar hivatalos Twitter oldalára kirakott kép fölött.

A fotón pedig azt láthatjuk, hogy a négy színész fehér golyók tömege között lebeg, a fejükön (Kate Winsletét leszámítva) a világ legfurább úszósapkájával – a fekete színű holmi valójában a motion capture felvételekhez szükséges eszköz, ami tartalmaz egy, a sztárok arca elé lógó minikamerát is. Saldana, Worthington, Winslet és Curtis arcán pedig a jól felismerhető pöttyöket (pontosabban markereket) is láthatjuk, amelyek a technológia elengedhetetlen kellékei.

Ahogy az a tweetben is olvasható, valójában nem is motion capture, hanem performance capture eljárásról van szó, hiszen a kamera nemcsak a színészek mozgását, de az arcjátékát is rögzíti, hogy utána minél élethűbben lássuk őket viszont a kék színű, 3 méter magas na’vik szerepében. A víz alatti motion capture, pontosabban performance capture technológia pedig egy olyan újítás, amit az Avatar folytatásoknak köszönhetünk.

„Ezt még sosem csinálták ezelőtt, és nagyon trükkös, mert a motion capture rendszerünk (ahogy minden motion capture rendszer) optikai alapon működik, ami azt jelenti, hogy markereket használ, amit kamerák százai rögzítenek. A vízzel a probléma pedig nem is a víz alatti részekben rejlik, hanem a levegő és a víz találkozásánál, ahol tulajdonképpen egy mozgó tükör alakul ki.

Ez a mozgó tükör pedig visszatükrözi a markereket, ami miatt egy csomó hamis jel jön létre. Olyan ez, mintha egy vadászrepülő csak azért kilőne egy csomó lövedéket, hogy megzavarja a radart.

Szóval lesz egy csomó hamis célpont, ezért ki kellett találnunk, hogyan lépjünk túl ezen a problémán, amit meg is tettünk. Általános igazság, hogy amikor bekerül a képbe a víz, minden tízszer olyan nehézzé válik” – magyarázta nemrégiben a fehér golyók jelentőségét a technikabolond James Cameron rendező.


(via Collider)