Az Agymenők alkotóitól lopta Christopher Nolan a Tenetet?

Sheldon Cooper (ki más?) már a népszerű sitcom egyik 2009-es epizódjában előállt annak az időinverziónak az ötletével, amire a nyár végén bemutatott nagyszabású akciófilm épül.

„Rohadtul biztos vagyok benne, hogy Sheldon inspirálta Christopher Nolant!”

– írta ki a Redditre egy felhasználó egy rövidke klip kíséretében, ami az Agymenők második évadának The Work Song Nanocluster című részéből származik. A szóban forgó epizódban a zseniális elméleti fizikus elképesztő mennyiségű kávét nyakal be, és koffeintől hajtva elhadar a barátainak egy elméletet, amit azok tátott szájjal hallgatnak.

„Gondoljuk csak újra az entrópia egész ötletét megfordítva, azt, hogy az okozat követi az okot. Képzeljünk el egy olyan univerzumot, ami nem tágul, hanem csökken!

Egy lehetséges térből kiindulva! Bamm! Egy olyan térből, ahol mindannyian Alice-szé válunk Tükörországban, és ott állunk a Vörös Királynő előtt, és rágcsát kínálnak nekünk, hogy azzal csillapítsuk a szomjunkat. Bam!” – hangzik Sheldon monológja.

Habár a csodabogár figura szavai a végén kissé zavarossá válnak, a lényeg, hogy az elején szó szerint ugyanarra a fordított entrópiára hivatkozik, amire Nolan legújabb alkotása is épül. A Tenet világának jelen idejében a hősök olyan tárgyakkal találkoznak, amelyek esetében az okozat megelőzi az okot (például egy lövedékkel, ami már szétlőtt valamit), és rájönnek, hogy ezeket a jövőből küldte vissza valaki, aki egy újabb világháborút akar kirobbantani.

Ezt követően a filmben a főhősök is képessé válnak a fordított entrópiára, ennek segítségével pedig az időinverzióra, ami nem sima visszautazás az időben, hanem a saját testükben maradva visszafelé mozogva haladnak az időben. Ezt a gondolatot nem túl meglepő módon a Tenet sok nézője kissé komplikáltnak találta – most már értjük, hogy miért: hiszen egy ilyen vad ötlet csak egy olyan vad elmének juthatott eszébe, mint Sheldon Cooper!


(via Independent)