Az Alien: Covenant nem lett jobb A nyolcadik utasnál

Legalábbis a külföldi kritikusok szerint, akik már látták Ridley Scott sci-fijét. Michael Fassbender alakítását viszont mindenki dicséri.

Május 4-én nemcsak a Star Wars-nap miatt örülhettek a geekek, hanem azért is, mert ekkor volt az Alien: Covenant díszbemutatója Londonban. A legtekintélyesebb szaklapok képviselői már meg is nézték az évek óta várt Alien-előzményfilmet, de

sajnos az újságírók annyira nem voltak elájulva tőle.

A Covenant szinte biztos, hogy nem lesz akkora kultfilm, mint A nyolcadik utas: a Halál vagy A bolygó neve: Halál, inkább ugyanúgy meg fogja osztani a rajongókat, ahogy a Prometheus tette 2012-ben.

Forrás: 20th Century Fox

 

Ez tisztán látszik az eddig publikált Covenant-cikkekből is. A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő portálon jelenleg 75 százalékon áll a film – viszont A nyolcadik utas: a Halál 97 százalékot kapott ugyanitt, ami azért elég jelentős különbség (a Prometheus viszont csak 72 százalékon áll). A másik közkedvelt hivatkozási pontnak számító Metacritic gyűjtőoldalon az Alien: Covenant jelenleg 66-os átlagon áll. Ugyanitt az Alien 83-as átlagot kapott, a Prometheus pedig 65-öst.

De miért fanyalogtak a kritikusok, akiknek köztudottan soha nem tetszik semmi?

Az Empire magazin például már nem volt annyira elragadtatva a végeredménytől, mint amennyire előzetesen ajnározták a filmet az exkluzív Covenant-összeállításukban. Kritikusuk ugyanis ezt írta:

A Prometheus felturbózott változata. A feszültség az egekben, de nincs egyetlen olyan emlékezetes szereplő vagy harc sem, ami elérné a széria korábbi filmjeinek szintjét.
Forrás: 20th Century Fox

 

A Screen International eléggé lepontozta a filmet:

Hosszú, lapos, semmi extrát nem nyújtó utazás, ami a véres és sokkoló jelenetek ellenére sem tudja lekötni az embert. 

Akárcsak a Total Film:

Durvább, gonoszabb és velősebb mint a Prometheus. De a gyenge történetvezetés nem engedi kibontakozni a brutálisan jó indulást.

 

Forrás: 20th Century Fox

 

A brit Guardian munkatársa sem volt annyira oda az új Alienért, de ő legalább kiemelt két színészi alakítást:

Profin elkészített film, Katherine Waterston és Michael Fassbender alakítása pedig kifejezetten erős. Maga a franchise viszont rossz irányt vett, és ezt az egészet láttuk már egyszer korábban. 

A Time Out London is imádta Fassbendert (bár magát a filmet már nem igazán):

Ez egy igazi David/Walter show! Anélkül, hogy bármit is elspoilereznénk, Fassbender alakítása ütős és hihetetlenül hátborzongató.

A New York Daily News munkatársát egyáltalán nem zavarták az újrahasznosított elemek:

Ridley Scott látványosan szórakoztató hibridet hozott össze az Alienből, a Prometheusból és James Cameron A bolygó neve: Haláljából.

The Wrap kritikusa is kifejezetten jól szórakozott a filmen:

 Ez a Péntek 13 csillagközi verziója, ahol csupa jónevű színész a táborvezető, de Jason Voorhees helyett néhány csupa karom takonylabda végez velük.

Akárcsak az Entertainment Weekly munkatársa:

Az Alien: Covenantban végre megvan az a különlegesség, ami régóta hiányzik a nagy nyári blockbusterekből. Ez a film minden lehetséges eszközzel megöklendeztet, aztán jól kiröhög, amikor végül kidobod a taccsot.

Nekünk sajnos egészen a magyar premierig, május 18-ig kell várni, hogy kiderüljön, mennyire volt igazuk a külföldi újságíróknak.