Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia 10 legnagyobb bakija

Előfordul, hogy feltámad Darth Vader áldozata. Kétszer is.

George Lucas eredeti Star Wars-trilógiáját joggal tartják minden idők egyik legjobb filmes trilógiájának, de persze messze nem hibátlan. Legyen szó színészi tévesztésekről vagy gyártási hibákról, számos baklövés került be a három eredeti filmbe. Íme a 10 legviccesebb.

Rohamosztagos vs. ajtókeret

A baki, amit valószínűleg még az is ismer, akinek eddig valamiért kimaradt a Csillagok háborúja. Az Egy új remény egyik legfeszültebb jelenetsorában Luke és Han kiszabadítják Leiát a cellájából a Halálcsillagon, de csapdába esnek a szemétpréselőben. Egyetlen reményük C3PO, akit azonban nem tudnak elérni, és a rohamosztagosok közben rátalálnak a droidok rejtekhelyére. Félelmetes pillanat… lenne, ha egyikük nem verné be a fejét ajtókeretbe.

George Lucasnak természetesen nem tűnt fel az utómunka idején ez a hiba, később azonban komoly öniróniáról téve tanúbizonyságot még egy hangeffekttel is felhívta a figyelmet a bakira, és a 2004-es DVD-kiadásra már ez a verzió került fel.

Lando vs. mennyezet

Forrás: Disney


Nem az Egy új remény az egyetlen, amelyben az egyik színész lefejel valamit, hat évvel később, A Jedi visszatérben Billy Dee Williams is áldozatul esik saját magasságának.

Jabba palotájában a Han megmentésére irányuló hősies terv részeként Lando beveri a fejét a mennyezetbe, és közben a sisakja is majd leesik.

Luke kardja A Birodalom visszavágban

Forrás: Disney

 

Az eredeti trilógia legnagyobb baklövései és hibái közül jó néhány a fénykardoktól származik, mert még nem volt meg hozzá a kellő trükktechnológia. A Birodalom visszavágban egy nehezen észrevehető hibát láthatunk a Hothon.

Miközben Luke a félelmetes Wampa-barlangban van, és a fénykardja markolattal lefelé a hóba ragad, a fénykard fenekén a "New York" felirat látható. Nem valószínű, hogy New York létezik a Star Wars kánonban, így ez egyszerűen csak egy gyártási malőr, amiből kiderül, hogy hol készült a kard.

Tükröződő stáb A Birodalom visszavágban

Forrás: Disney

 

Általánosságban elmondható, hogy a Star Wars eredeti trilógiájának effektjei fantasztikusak, különösen a praktikus elemek. A Birodalom visszavágban azonban C-3PO gépteste egy elég vicces gyártási malőrt okozott.

Miközben a robot darabokban van az Ugnaught munkaállomásán, a fején a stáb visszatükröződése látható. Utólag ez nyilván kijavítható, de ettől még vicces.

Ewok emberi ujjakkal

Forrás: Disney

 

Jobbnál jobb praktikus jelmezek vannak az eredeti trilógiában a Yoda bábutól a droidok fémruháin az imádnivaló ewokokig, utóbbiaknál azonban becsúszott egy csúnya baki A Jedi visszatérben.

Miután Han, Luke, Chewie és a droidok fogságba esnek, az ewokok lefegyverzik a hősöket. Az egyik ewok megragadja Han Solo pisztolyát, és nyilvánvalóvá válik, hogy emberi ujjai vannak.

 

Hibás fénykard A Jedi visszatérben

Forrás: Disney

 

Luke és Vader halhatatlan párharca a második Halálcsillagnál hihetetlen látvány, és talán a Jedi visszatér legjobb része. Van azonban egy kínos hibája.

Amikor Vader eldobja a fénykardját, láthatóvá válik, hogy a fénykard a rossz végén villan fel, az alján, nem pedig a tetején. Erre nincs univerzumon belüli magyarázat - ez egyszerűen csak egy nagy baki.

Óvja a fejét a halott

Forrás: Disney

 

A Star Wars-filmekben vannak olyan bénázások, amelyeket a CGI vagy a frissített verziók sem tudnak elfedni. Ilyen például, amikor Vader megöli Antilles kapitányt az Egy új remény elején.

Miután a Sith-ek vezére megfojtotta és kitörte a nyakát, Antilles kapitányt a Tantive IV falán lévő csőszerű szerkezetbe lövi. Amikor ez megtörténik, a színész védi a fejét, ami elég vicces, tekintve, hogy ebben a pillanatban nyilvánvalóan halott, ráadásul még sisakot is visel.

Segítőkész hulla A Birodalom visszavágban

Forrás: Disney

 

Nem Antilles kapitány az egyetlen, aki egy pillanatra visszatér az életbe az eredeti trilógiában: Lorth Needa ugyanezt teszi A Birodalom visszavágban.

Miután Vader megfojtotta az Erővel, Needát a birodalmiaknak kell elhurcolniuk. Ahelyett azonban, hogy csak úgy vonszolnák, Needa tesz egy lépést felfelé, hogy ne csak halott súly legyen, hanem hogy segítsen a többi tisztnek kihúzni a holttestét, ami igazán figyelmes tőle.

Vidám statiszta a Jedi visszatérben

Forrás: Disney

 

A statiszták a filmekben és a tévében is tudnak vicces pillanatokat szerezni, és a Jedi visszatérben is van egy könnyen észrevehető poén az egyikük részéről, még ha nem is annak szánta.

Miközben Lando és Nein Numb az Ezeréves Sólymot vezetve az endori csatában vezetik a többieket, rájönnek, hogy a Halálcsillag még működik. Amikor Lando rámutat erre, és a kamera Nein Numbra vált, látható, hogy a mögötte álló statiszta hatalmas vigyorral az arcán a kamera felé néz.

C3PO improvizál

Néha, amikor a stáb vagy a színészek hibákat követnek el a forgatáson, azokat azonnal korrigálni lehet, hogy a laikus nézőnek fel se tűnjön. Az Egy új reményben Anthony Danielsnek ez elég jól sikerült.

Ha a nézők nagyon figyelnek C3PO-ra abban a jelenetben, amikor Luke R2-t tisztítja, és véletlenül felfedezi a Leiától kapott holo-üzenetet, nemcsak Luke hőköl hátra, de C3PO is megijed, és majdnem leesik a lépcsőről, amelyen áll. Daniels/C3PO azonban nem botlik meg, csak áll, mintha eleve ez lett volna a forgatókönyvben.

Via: Screenrant