Az ételallergiában szenvedők kikérik maguknak a Nyúl Péter egyik jelenetét

Még a film bojkottjától sem riadnak vissza. A Nyúl Péter legújabb filmfeldolgozásának egyik jelenetében egy áfonyára allergiás férfit támadnak meg a nyulak – áfonyával.

A közösségi médiában már mozgalmat indítottak az ételallergiában szenvedők, akik #boycottpeterrabbit hashtaggel szólítanak fel mindenkit arra, hogy ne nézzék meg a Nyúl Péter című mese legújabb feldolgozását, melyet Magyarországon március 15-én mutatnak be.

Az inkriminált jelenetben a nyulak, bár jól tudják, hogy a férfi áfonyaallergiában szenved, mégis áfonyával támadják meg, és ez az ételallergiásoknál kiverte a biztosítékot.

Az ausztrál Global Anaphylaxis Awareness and Inclusivity (Globalaai) egy petícióval fordult a film gyártójához, a Sony Pictures-höz, hogy kérjenek bocsánatot, amiért „a film egyik jelenete gúnyt űz a súlyos ételallergiából, és tiszteletlenek azokkal a családokkal, akik anaflaxiás sokk következtében vesztették el egy hozzátartozójukat.”

Egy amerikai csoport, a Kids with Food Allergies Foundation (Alapítvány az Ételallergiás Gyerekekért) egy Facebook-posztban figyelmezteti a szülőket arra, hogy a filmben található allergiával való viccelődés súlyosan káros a közösségükre.

Az említettek mellett még számtalan ételallergiával küzdő csoportosulás figyelmezteti a gyanútlan nézőket, hogy a film jelenete, melyben Beatrix Potter írónő - egyébként barátságos - karakterei konkrétan megtámadják Nyúl Péter sógorát, Mr McGregort áfonyával, bár tudják, hogy allergiás rá. A hatás nem marad el, McGregornak súlyos allergiás rohama lesz, és azonnal injekciót kell beadnia magának. A filmben nem csak ebben a jelenetben intéznek támadást az ételallergiások ellen: Nyúl Péter szóban is kigúnyolja McGregor allergiáját.

Vasárnap közleményt adott ki a Sony Pictures, amiben leírják: sajnálják, a történteket, és hiba volt a filmkészítők részéről az ételallergia kigúnyolása – akkor is, ha csak rajzfilmszerűen is történt.

"Őszintén sajnáljuk, hogy nem voltunk tudatosabbak és érzékenyek erre a problémára, és bocsánatot kérünk emiatt "- áll a nyilatkozatban.

via The Guardian