Az európai Oscaron nem született magyar győzelem

  • PORT.hu

Két kategóriában is esélyesek voltunk, de végül mások nyertek. Egy győztes koprodukcióban viszont benne voltunk.

Az Európai Filmakadémia által szervezett Európai Filmdíjak gálájára december 15-én került sor Sevillában, ahol most adták át harmincegyedik alkalommal az európai Oscarnak is nevezett kitüntetéseket. Annak ellenére, hogy a szervezők igyekeznek megkülönböztetni a ceremóniát az Oscar-gálától, évről évre egyre jobban hasonlít rá.

Pawel Pawlikowski. Forrás: EFA /AP I/ Daniel Hinz

 

Minden évben van például egyetlen alkotás, ami szétnyeri magát díjakkal: ez idén a Hidegháború volt Pawel Pawlikowskitól, ami a legjobb európai film, rendező, színésznő, forgatókönyv és vágó kategóriában is győzedelmeskedett – a legjobb európai vígjáték díját biztos csak azért nem nyerte meg (mint tavaly a szintén szétdíjazott A négyzet, amely egyszerre lett a legjobb film és a legjobb vígjáték), mert nem komédia a műfaja.

Hidegháború. Forrás: Mozinet

 

Idén ez a kiemelt film legalább nem egy magyar alkotás elől vitte el a trófeákat (tavaly a Testről és lélekről több kategóriában is esélyes volt – végül egyedül a legjobb színésznő díja lett a miénk, a többit mind A négyzet nyerte), ezt megtették helyette mások. Szilágyi Zsófia Egy nap című, Cannes-ban már díjazott alkotása az év felfedezettje kategóriában volt jelölt, de a díjat végül a papírformának megfelelően a Lány című holland-belga debütfilm kapta.

Tuza-Ritter Bernadett egy modern kori rabszolgaságban tartott nő történetéről mesélő, a Sundance Fesztivált is megjárt Egy nő fogságban című dokumentumfilmje sem lett sajnos a legjobb dokumentumfilm. Az Európai Filmakadémia több mint 3 ezer 500 fős tagsága szerint ugyanis az idén ez az Ingmar Bergman életét és pályáját feldolgozó Bergman 100 című alkotás volt, ami jobbnak bizonyult még a szíriai háborús zónában játszódó Apákról és fiúkról című műnél is, amit sokan a legesélyesebbnek tartottak. (Mindez azért is pikáns, mert másokkal együtt annak idején Bergman alapította az Európai Filmakadémiát.)

Még egy nap élet. Forrás: Puppetworks

 

Díjat nyert ugyanakkor egy részben magyar érdekeltségű film: a magyar mozikban január 24-től látható Még egy nap élet lett az animációs kategória győztese. A mű lengyel-magyar-spanyol-német-belga koprodukcióban készült, magyar részről a budapesti Puppetworks animációs filmstúdió közreműködésével. A további díjazottakról ide kattintva találunk bővebb információt. Életműdíjakat idén Costa-Gavras görög rendező, illetve Ralph Fiennes és Carmen Maura színészek nyertek.


(via EFA)

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu