Az Ígéretes fiatal nő transznemű színésznőjét férfi szinkronizálta le, kitört a botrány

Laverne Coxnak az olasz verzióban Roberto Pedicini kölcsönözte a hangját. A Universal stúdió elnézést kért, és korrigálni fog.

A Universal Pictures bocsánatkérést jelentetett meg az Entertainment Weekly magazinon keresztül, amiért a frissen Oscar-díjjal jutalmazott Ígéretes fiatal nő című filmjük olasz verziójában az afroamerikai transznemű színésznő, Laverne Cox karakterének hangját egy fehér férfi színész, Roberto Pedicini kölcsönözte. A botrányt a transznemű olasz színésznő, Vittoria Schisano robbantotta ki, aki többek között sértőnek nevezte a film olasz szinkronját, és megjegyezte azt is, hogy nem őt kérték fel Laverne Cox olasz szinkronjára, holott a részben pont Coxról szóló Netflix-dokusorozatban (A tizennegyedik módosítás: Amerika harca a szabadságért) ő kölcsönözte a hangját.

Forrás: Randy Shropshire/Getty Images for ESSENCE

 

A Universal stúdió az alábbiakat közölte:

Szívből hálásak vagyunk Laverne-nek és a transznemű közösségnek, amiért olyan hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatban nyitották fel a szemünket, amelyet sem mi, sem az iparágunkban sokan nem ismertünk fel. Bár e hiba mögött nem volt rosszindulatú szándék, szorgalmasan dolgozunk annak kijavításán. Megkezdtük Laverne Cox hangjának újraszinkronizálását a nemzetközi forgalmazásban, és későbbre toltuk a premiereket, hogy biztosítsuk, hogy a helyes verzió álljon rendelkezésre. Sajnáljuk az általunk okozott fájdalmat, de hálásak vagyunk azért, hogy kezelni tudtuk a film helyzetét, és azon leszünk, hogy megakadályozzuk, hogy hasonló hibák ne ismétlődjenek meg a jövőbeni projektjeinkben.

Az Ígéretes fiatal nő az idei Oscar-gálán a legjobb forgatókönyv díját hozta el. A sajátos látásmódú író-rendező, Emerald Fennell ezúttal a bosszúról mesélt az új filmjében, amelyben Cassie (Carey Mulligan), a címbéli ígéretes, fiatal nő sorsát egy rejtélyes esemény siklatja ki. Itt semmi sem az, aminek látszik: Cassie ugyanis gonoszul okos, fájdalmasan rafinált, és éjszakánként titkos kettős életet él. Ám most egy váratlan találkozás esélyt adhat neki arra, hogy jóvá tegye a múlt tévedéseit. Laverne Cox a főhősnő főnökét és barátját, Gailt alakítja a filmben. (via Indiewire)