Az őscápa két évtized után végre beúszhat a mozikba

Kőkemény horror helyett ártalmatlan családi film vagy a Sharknado-opusok nyomdokain haladó baromság lett a Meg – Az őscápa?

A Jason Statham főszereplésével készült, a magyar mozikban augusztus 9-én bemutatandó sci-fi/horror Steve Alten regényén alapul, akire 1975-ben, 15 évesen nagy hatással volt Steven Spielberg A cápája. Később pedig, már 35 évesen, 1995-ben elé került egy Time magazin, aminek a címlapsztorija a Mariana-árokról szólt, és akkor arra gondolt: milyen menő lenne, ha az óceán legeldugottabb részén, 11 ezer méteres mélységben bújna meg egy gigacápa.

Két évvel később pedig megjelent a Meg: A Novel of Deep Terror (magyarul a regény a Meg – A Jurassic cápa címet kapta), amely egy paleontológusról szól, aki a Mariana-árok mélyén kénytelen farkasszemet nézni egy ősidőkből itt ragadt megalodonnal, vagyis egy több mint húsz méter hosszú, több tonnás szörnnyel, aki nemcsak azzal fenyegeti az emberiséget, hogy felzabálja őket, hanem azzal is, hogy egy egész rakás kis megalodont szabadít a világra.

Forrás: InterCom

 

A Disney már akkor, 1997-ben megszerezte az írótól a filmes jogokat, de aztán mégis elvetették az adaptációt, a projekttel így évekkel később Alten a New Line-nál kötött ki, akik a Féktelenül direktorát, Jan de Bontot kérték fel rendezőnek. A stúdiónál történt brutális megszorítások miatt azonban végül itt sem jött össze a filmes verzió, így megint Altennél pattogott a labda (akihez így visszakerültek a jogok).

Az író egyébként közben nem tétlenkedett: öt további Meg-regényt jelentetett meg, és nemrégiben fejezte be a legújabbat, a Meg: Generationst. De nem adta fel az adaptációs terveket sem, így végül több mint húsz év után egy kínai partner, a Gravity Pictures részvételével valósult meg a projekt – ezt összehozni Belle Avery producernek összesen nyolc évébe és 22 kínai útjába került. Ezek után szinte természetes, hogy a film helyszíne Japánból Kínába került át.

Forrás: InterCom

 

De nem ez az egyetlen módosítás, ami a hosszú évek során a Meggel történt: Randy Greenberg executive producer szerint a Disney eredeti tervei alapján a film egy családoknak szóló alkotás lett volna, a New Line ezzel szemben kőkemény horrorra adott megbízást De Bontnak. A végleges verzióban sajna visszatértek az eredeti elképzeléshez, és a Meg – Az őscápa családbarát, alacsony korhatár-besorolással vetítendő mű lett (a magyar mozikban 12-es karikát kapott, Amerikában pedig 13 éven felülieknek ajánlott besorolást), amiben emiatt még el sem káromkodják magukat.

Ennek megfelelően hamar elvetették azt az ötletet is, hogy az alkotást a horrorfilmes Eli Roth rendezze, így a projekt végül Jon Turteltaubnál, az izgalmas, mégis fiatalabbak számára is fogyasztható A nemzet aranya-filmek direktoránál landolt. A produkcióba pedig időközben bekerült a menő producer, Lorenzo di Bonaventura is, aki nagyjából be is lőtte, körülbelül mire számíthat a Megre jegyet váltó közönség.

„Én mindig úgy tekintettem erre mint egy poénfilmre, mármint mint valami olyasmire,

amit azért nem kéne túl komolyan venni”

– mondta Di Bonaventura. A forgatókönyvet jegyző testvérpár, Erich és Jon Hoeber egyik tagja (Erich) pedig megmondta a frankót azt illetően is, vajon a Meg tényleg olyan lesz-e, mint a Sharknado-filmek. „A Meg olyan, mint amilyen a Sharknado lenne, ha 150 millió dolláros költségvetéssel és némi szívvel készült volna” – szögezte le. „Persze iszonyú, hogy ez a nagy cápa megeszi az embereket, de közben meg vicces is, mert azokat eszi meg, akik ellenszenvesek” – tette hozzá.

Hoeber szerint ráadásul az is nagyon jól működik a filmben, hogy Jason Statham végre egy igazi testhezálló szerepben feszíthet, hiszen a sztár egykor a brit olimpiai úszóválogatott tagja volt, és úszási-merülési tehetségét ezúttal alaposan kiaknázhatja a színészet mellett. „Nagyon elemében volt, csak úgy ugrotta a fejeseket a hajóról a tengerbe, méghozzá olyanokat, amilyenekre minden más színész nemet mondott volna. Ez tényleg az a szerep, amire született” – mondta a forgatókönyvíró.

Jason Statham a filmben. Forrás: InterCom

 

Ami pedig a regényeredetit író Steve Altent illeti, ő már sajnos több mint egy évtizede Parkinson-kórral küzd, így kicsit necces, hogy ott tud-e majd lenni a végre-valahára megvalósult film díszbemutatóján. „A legutolsó dolog, amit akarok, hogy ott csapdossak a kezemmel ezernyi iPhone előtt” – mondta Alten. De így legalább hiába tudjuk, hogy a film már elkészült, még mindig van miért drukkolni rajongóknak és alkotóknak egyaránt.


(via Variety)