Az Oscar-díjtól a vaginaillatú gyertyáig – Gwyneth Paltrow 50

Szeptember 27-én ötvenéves lett a színésznő, akit szinte mindenki imád – gyűlölni. Az alábbiakban megpróbáljuk áttekinteni Paltrow pályáját és életét a 26 évesen sokak szerint érdemtelenül nyert Oscarjától kezdve közelmúltbeli „kuruzslóműsoráig”.

Filmek

Az 1972-ben Los Angelesben született Gwyneth Paltrow saját bevallása szerint édesanyja, Blythe Danner hatására kezdett el színészkedni (ma már persze Paltrow sokkal ismertebb, mint Danner, de ha azt mondjuk, Apádra ütök-filmek, minden bizonnyal sokaknak beugrik Robert De Niro karakterének türelmes felesége). S mivel a sztár édesapja Bruce Paltrow forgatókönyvíró-rendező-producer, keresztapja pedig Steven Spielberg, sokszorosan sem volt ismeretlen a számára Hollywood belterjes világa. Első szerepét az apja által rendezett High című tévéfilmben alakította, majd 18 évesen egy Rock ’n’ roll sztori című zenés romkomban kapott szerepet. Ugyanebben az évben már említett keresztapja beválogatta Hook című 1991-es munkájába, első igazán fontos filmje azonban az 1993-as Hús és vér című romantikus dráma lett, amelyben James Caan figurájának sokkal fiatalabb barátnőjét formálta meg.


Emiatt a szerep miatt választották ki az Emma című Jane Austen-adaptáció címszerepére, ami 1996-ban meghozta számára a nagy áttörést. Ezután olyan nívós alkotásokban láthatta a közönség, mint A nő kétszer, a Szép remények vagy a Tökéletes gyilkosság, amelyekkel sikerrel bizonyította, hogy

sokkal több mint egy szép arc.

Az újabb fordulatot Paltrow pályáján a Szerelmes Shakespeare című fiktív Shakespeare-sztori eredményezte, amelyért a színésznő mindössze 26 évesen kiérdemelte a legjobb női főszereplőnek járó Oscart. A sztár jutalmazását minden idők legkevésbé megérdemelt díjai között szokták emlegetni (azóta a szakma szinte tényként kezeli, hogy a filmre hulló Oscar-eső nem az alkotók és a színészek teljesítményének, hanem a producer, az azóta egyéb rémtettei révén is ismertté vált Harvey Weinstein példátlanul agresszív kampányának volt köszönhető), a színésznő köszönőbeszédét pedig a legkínosabb köszönőbeszédek között.


Tény, hogy az 1999-es jelöltek (Cate Blanchett, Emily Watson, Fernanda Montenegro, Meryl Streep) közül bárki jobban megérdemelte volna az Oscart, mint Paltrow, és az is, hogy Paltrow is számtalan sokkal jobb alakítást nyújtott karrierje során, mint a Szerelmes Shakespeare Violája – de nehéz lenne eltagadni, hogy

minden bizonnyal annak a sz*rviharnak köszönhető, hogy a színésznő szép fokozatosan visszavonult a filmezéstől, amit azért kapott, hogy elnyerte a hőn áhított (?) díjat.

Minderről szinte sosem beszél őszintén, vagy ha igen, akkor is önellentmondóak a nyilatkozatai (van, hogy a felfokozott elvárásokat hibáztatja, és azt állítja, csak szeretet irányult felé a győzelme után, volt már ugyanakkor, hogy elismerte: érzékelte az ellenszenvet), de lényeg a lényeg: a 2000-es években néhány kivételtől (Tenenbaum, a háziátok, Tuti duók, Sylvia) eltekintve egyre súlytalanabb filmekben vállalt szerepet, a 2010-es években főszerepben már szinte egyáltalán nem láthattuk, mára pedig eljutott odáig, hogy minden kreatív energiáját később még terítékre kerülő vállalkozásába, a Goop nevű cégbirodalomba csatornázza.


Család

A pályáján beálló hiátust Paltrow részben arra fordította, hogy családot alapított. 2003-ban ment hozzá Chris Martin zenészhez, az angol Coldplay frontemberéhez, akitől 2016-ban ugyan elvált, de időközben született két gyermekük: a ma már 16 éves Moses és a két évvel idősebb Apple (aki nemrég ment főiskolára). A színésznő mindig hangsúlyozza, hogy válásuk ellenére Martinnal barátok maradtak, sőt, továbbra is őt tekinti a családjának. Pontosabban őt is, hiszen a sztár azóta újból férjhez ment: 2018 óta Brad Falchuk tévés író-rendező-producer a párja, akivel a Glee – Sztárok leszünk! forgatásán ismerkedtek össze, és akinek köszönhetően úgy lett ismét anya, hogy szülnie sem kellett, hiszen Falchuk korábbi házasságából „örökölt” két mostohagyereket.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) által megosztott bejegyzés


Köztudott, hogy Gwyneth Paltrow nagy örömmel és gyakran használja a közösségi médiát: pár naponta posztol Instagram-oldalára, amit hatékonyan vet be már említett üzletének reklámozása érdekében is, ugyanakkor teljesen felváltva rak ki családi fotókat és PR-posztokat. Három évvel ezelőtt nem kis derültséget okozott az az eset, amikor egy lányával közös síelős fotót posztolt, a 14–15 éves Apple pedig a kommentek között tette helyre anyját.

„Anya, megbeszéltük, hogy semmit nem teszel ki rólam az engedélyem nélkül”

– írta a kamasz lány. És a dolog cikiségfaktora dacára a történet fontos tanulsága, hogy minden hülyesége ellenére Paltrow-nak (és Martinnak) csak sikerült egy felelősségteljes, értelmes gyereket felnevelniük.


Botrányok

Példásnak tűnő családi élete ellenére az évek, évtizedek során Gwyneth Paltrow-nak sikerült afféle botrányhőssé válnia. Habár súlyosabb dolgokat is elkövetett már (2016-ban például síbalesetet okozott, amelynek áldozata be is perelte cserbenhagyás miatt, de a bíróság végül egy idén májusig húzódó tárgyalássorozat végén ejtette az ügyet), a sztár a legtöbbször azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy

az elvarázsolttól kezdve az otrombán át az egészen érzéketlenig

terjedő megjegyzéseket tesz nyilvánosan. Mi is gyakran írunk a színésznő viselt dolgairól, hiszen egészen meghökkentő állításokat képes tenni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow) által megosztott bejegyzés


Ezen az oldalon például összegyűjtötték a 25 legnevetségesebb mondatot, ami valaha elhagyta a száját (sajnos csak 2017-ig) – kedvencünk az a tőle származó idézet, hogy inkább szívna cracket, mint hogy konzervsajtot egyen. De a PORT.hu-n is beszámoltunk a szegény Tom Holland (fogalma sem volt róla, hogy kicsoda) vagy Jon Favreau ellen (elfelejtette, hogy közös filmben szerepeltek) elkövetett kis vétségeiről, amiket azonban überel az az eset, hogy képes volt egy, a saját termékét reklámozó PR-poszt update-jében meggyászolni Stan Lee-t. És az a legszebb az egészben, hogy egyszerűen lehetetlen eldönteni, hogy Paltrow mindezt véletlenül csinálja, mert nem lát ki a saját kis s*ggéből, izé világából, vagy szándékos, jól átgondolt marketingfogásként. De annyi biztos, hogy az ilyen és ehhez hasonló kis túlkapásai miatt lett az egyik olyan sztár, akit – ahogy azt a felvezetésben is írtuk – imádunk gyűlölni.


Tragédiák és személyes traumák

Példátlan baklövései miatt szeretünk viccet csinálni belőle, emiatt pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy attól még, hogy olyan, amilyen, Gwyneth Paltrow is ugyanolyan érző ember, mint mi, akinek megvannak a maga fájdalmai és múltbeli tragédiái.

Ezek közé tartozik például, hogy fia, Moses 2008 áprilisi születését követően szülés utáni depresszióban szenvedett.

És nem ez volt sajnos az egyetlen rettenetes élmény, amin a gyerekvállalással kapcsolatban át kellett esnie: Moseson és Apple-ön kívül lett volna egy harmadik gyermekük is Chris Martinnal, csak a színésznő elvetélt. Az eset ráadásul állítólag olyan súlyos volt, hogy majdnem bele is halt.

Gwyneth Paltrow a szüleivel az Austin Powers – Aranyszerszám 2002-es premierjén. Forrás: Gregg DeGuire / WireImage / Getty Images


Ezenkívül ő is azok közé a nők közé tartozott, akiket a szexragadozó Harvey Weinstein producer szexuálisan zaklatott (megtapogatta egy privát megbeszélésen, amikor még csak 22 éves volt, a dolgok pedig azért nem fajultak el jobban, mert akkori barátja, Brad Pitt megvédte a színésznőt). Paltrow ráadásul volt olyan bátor, hogy a háttérből segítette a Weinsteint lebuktató riporterek munkáját – erről itt írtunk korábban részletesebben. A legnagyobb trauma talán azonban, ami a sztárt a múltban érte, az édesapja halála volt. A már említett Bruce Paltrow 2002-ben hunyt el torokrákban, és egy friss videóban a színésznő úgy nyilatkozott, hogy az apja haldoklása (illetve az, hogy ő maga személyesen is ápolta) indította el azon az úton, ami az egészségmegőrzés, a holisztika, az életmódtanácsok, az alternatív gyógymódok és az ehhez kapcsolódó üzletág felé vezette.


A zseniális üzletasszony

És akkor ezen a ponton végre elérkeztünk a Gwyneth Paltrow jelenlegi életének és pályájának szinte teljes egészét lefoglaló Goophoz, amit a sztár még 2008-ban alapított, és egy életmódtanácsokat tartalmazó heti hírlevélből nőtte ki magát 250 millió dollárt érő biznisszé. A Goop ma már ruházati termékektől kezdve szépségápolási kiegészítőkön és jógaeszközökön át megdöbbentően sokfajta vibrátorig mindenfélét árul, amelyek egy részét rendszeresen támadják a különféle, akár reklámetikai szakembereket, akár egészségügyi dolgozókat tömörítő nonprofit szervezetek, hiszen Paltrow a Goop honlapján olyan félrevezető dolgokat állít például a hírhedt vaginatojásáról, hogy annak használata egyebek mellett rendbe hozza a hormonháztartást és megelőzi a méhsüllyedést (ezért pár éve meg is bírságolták a céget).


Szintén nagy felhördülést keltettek a híres-neves vaginaillatú gyertyák, amelyek szinte az egész sajtóban úgy terjedtek el, hogy olyan az illatuk, mint Gwyneth Paltrow nemi szervének – a valóság ezzel szemben az, hogy a cucc egy „This Smells Like My Vagina” felirattal ellátott, meglehetősen túlárazott illatgyertya, és természetesen nem a színésznő hüvelyének illatát hordozza, hanem azét, aki megveszi és kirakja a lakásában (de ez nyilván csak egy szexisnek szánt poén, hiszen punciszag helyett geránium, bergamottnarancs, cédrus, ámbra és damaszkuszi rózsa keveréke szolgáltatja az illat alapját). A sztáron egyébként lehetetlen fogást találni, hiszen olyan fejlett az öniróniája, hogy miután elterjed valamelyik hülyesége, és internetszerte elkezdik parodizálni emiatt, nagy örömmel vesz részt ő maga is a mókában – így a Saturday Night Live-ba és Stephen Colberthez is elment viccet csinálni saját magából.

A bizarr termékek mellett ráadásul Paltrow elérte, hogy kapott a Netflixtől egy Gwyneth Paltrow életmódkísérletei című sorozatot, amelynek keretein belül hat epizódon keresztül reklámozhatta a Goopot és a céghez kapcsolódó elszállt, köztudott és/vagy minden alapot nélkülöző eszméket. Ide kattintva egy igen színes leírást olvashatunk magyar nyelven arról, mi is a probléma a szériával és magával a jelenséggel. Időközben egyébként a streamingszolgáltató is beláthatta, hogy nem feltétlenül okos dolog áltudományos hülyeségeknek teret biztosítani, így hiába jelentették be már 2020 szeptemberében, hogy a Gwyneth Paltrow életmódkísérleteinek lesz második évada is, érdekes módon azóta sem kezdték el forgatni (bár 2021-ben felkerült a Netflixre a műsor Szex, szerelem és ami még kell című spinoffja).

Paltrow 2020-ban a sorozat premierjén. Forrás: Rachel Murray / Getty Images


Mindez azonban a színésznőt (akit mostanában igen helyesen sokkal gyakrabban emlegetnek vállalkozóként) vélhetően nem igazán zavarja: ő köszöni szépen, jól elvan így is, és nemcsak él és virul, de saját bevallása szerint egyáltalán nem hiányzik neki a színészkedés, mivel – ahogy arról egy nemrég készült interjúban vallott – roppantmód élvezi annak az azonnali hatását és az erejét, hogy szinte a semmiből hoznak létre egy terméket, amelyben nagyon hisznek.

És akkor a „szinte a semmiből hoznak létre” részt nyugodtan értsük szó szerint...


Nyitókép (Gwyneth Paltrow 1999-ben az Oscarjával és 2020-ban a Gwyneth Paltrow életmódkísérletei díszbemutatóján) forrása: Steve Granitz / WireImage / Getty Images és Rachel Murray / Getty Images.