Az Oscar-jelölés helyett ezzel vigasztalódhat a különleges magyar animációs film

Nagy presztízsű filmfesztiválon nyert díjat a Ruben Brandt, a gyűjtő.

Kis Hajni a Last Callért a legjobb rövidfilm díját, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek nagy presztízsű filmfesztiválján Triesztben, ahol 30. alkalommal rendezték meg az eseményt.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. A magyar gyártású egész estés animációs film világpremierje a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén volt augusztusban, és azóta nagy sikerrel járja a fesztiválokat világszerte.

Megnyerte a Bukaresti Animációs Filmfesztivált, majd a legjobb forgatókönyv, a legjobb első film és az andalúz forgatókönyvíró-szövetség díját is elhozta a Sevillai Filmfesztiválról. A húsz ország újságíróiból, bloggereiből és sajtófotósaiból álló nemzetközi szervezet, az International Press Academy Satellite-díjra jelölte a magyar művet, amit az egyik legrangosabb szakmai díjra, az Annie Awardsra két kategóriában (a legjobb független film és a legjobb vágás) nomináltak – ezekre a díjátadókra februárban kerül sor.

Egészen tegnapig a Ruben Brandtnak arra is esélye volt, hogy bekerüljön az Oscar-díjak legjobb egész estés animációs filmes kategóriájának öt jelöltje közé, hiszen korábban rajta volt a kategória shortlistjén. De sajnos a keddi bejelentésen kiderült, hogy nem kapott nominációt (A hihetetlen család 2., a Kutyák szigete, a Mirai – Lány a jövőből, a Ralph szétzúzza az internetet és a Pókember: Irány a Pókverzum mérkőzhetnek a trófeáért).


(via Magyar Nemzeti Filmalap)