Az ÖSSZES film, amit a Disney újragyárt

A hamarosan érkező Az oroszlánkirály kapcsán szedtük össze az összes olyan filmet, amiket a Mickey egeres stúdió a régi sikerei alapján készíttet el újra, de már élő szereplőkkel.

Az oroszlánkirály

Bemutató: 2019. július 18.

Rendező: Jon Favreau

Szereplők: James Earl Jones, Donald Glover, Seth Rogen, Billy Eichner, John Oliver, Alfre Woodard, John Kani, Beyonce

A dzsungel könyve (2016) rendkívüli sikere után a Disney azonnal lecsapott Jon Favreau rendezőre, hogy gyakorlatilag ugyanazt csinálja meg, csak nem Indiában, hanem Afrikában és oroszlánokkal. A projekt abszolút prioritást kapott, hiába szerette volna Favreau előbb megcsinálni A dzsungel könyve második részét, a Mickey egeres stúdiónál tudták, hogy ha minden rendben megy, a legnagyobb rajzfilmes sikerük élethű számítógépes állatokkal irtó sok pénzt hozhat – és a szakértők szerint hozni is fog. Arra nagyon figyeltek, hogy minden oroszlánnak afro-amerikai színész adja a hangját, a zenét pedig Hans Zimmer komponálta, természetesen felhasználva az eredeti film örökbecsű slágereit.

Demóna: A sötétség úrnője

Bemutató: 2019. október 17.

Rendező: Joachim Rønning

Szereplők: Angelina Jolie, Elle Fanning, Michelle Pfeiffer, Harris Dickison, Chiwetel Ejiofor, Ed Skrein, Robert Lindsay, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple

Ami azt illeti, ezúttal nem remake-ről van szó, úgyhogy ne bántsuk a Disney-t, nem csak másolásra képesek. Természetesen a 2014-es Demóna folytatásáról van szó, és azért kell ilyen sokat várni rá, mert Angelina Jolie-val nehéz volt megállapodni. Nélküle pedig nehéz Demóna filmet készíteni, ez könnyen belátható, de amint bólintott, szereztek neki rendezőt a norvég Joachim Ronnin személyében, aki A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja révén már jó pontokat szerzett a Disney-nél. A történet újra Demóna és Aurora ambivalens kapcsolatát tárja fel, és Michelle Pfeiffer személyében lesz egy gonosz királynő is.

Mulan

Bemutató:  2020. március 27.

Rendező: Niki Caro

Szereplők: Liu Yifei, Yoson An, Jason Scott Lee, Donnie Yen, Gong Li, Ron Yuan, Jimmy Wong, Doua Moua, Chen Tang, Jet Li

Ez egy rizikós projekt, merthogy kérdés, el lehet-e adni ezt a történetet csakis távol-keleti színészekkel, akármennyire is népszerű az eredeti Mulan (1998). Merthogy ma már még egy olyan gigacég, mint a Disney sem engedheti meg magának, hogy egy ázsiai karaktert amerikai színészre osszon, de még így is botrány kerekedett, amikor felkerült a netre egy forgatókönyv vázlat, amiben lett volna egy fehér bőrű lovag is. Nem is győztek szabadkozni, majd nekiálltak a forgatásnak a kínai Yifei Liu (A tiltott királyság) főszereplésével, bár kínai rendezőt már nehezebb volt találni, miután az Oscar-díjas Ang Lee visszautasította a lehetőséget. Végül A bálnalovas és a Kőkemény Minnesota rendezője, az új-zélandi Niki Caro lett a kiválasztott, a forgatókönyvet A majmok bolygója - Forradalom két forgatókönyvírója, Rick Jaffa és Amanda Silver jegyzi, és ebből még bármi lehet, pláne úgy, hogy a költségvetés meghaladja a 100 millió dollárt! A meséből egyébként 2009-ben már készítettek egy élőszereplős kínai verziót, az egész jó volt.

Susi és Tekergő

Rendező: Charlie Bean

Szereplők: Tessa Thompson, Justin Theroux, Ashley Jensen, Kiersey Clemons, Thomas Mann

Az elsősorban a spagettievős cuki jelenet révén klasszikussá vált Susi és Tekergő (1955) remake-je vegyes technikával, vagyis az élő szereplők és a CGI karakterek vegyítésével készül majd, és annyit már tudunk, hogy a kutyákat valódi ebek játsszák majd, de nyilván egy kicsit manipulálják őket digitálisan. Vagy nagyon. A rendezést A Lego Ninjago film révén ismertté vált Charlie Bean vállalta, a forgatókönyvet pedig Andrew Bujalski vállalta. Susi hangját Tessa Thompson , tekergőét pedig Justin Theroux biztosítja majd, a rossz hír pedig az, hogy a tervek szerint a film kizárólag a Disney ősszel induló streaming szolgáltatásán, a Disney+-on fut majd, és lehetséges, hogy nem kerül a mozikba.

A kis hableány

Rendező: Rob Marshall

Szereplők: Halle Bailey, Melissa McCarthy, Jacob Tremblay, Awkwafina

Olyan régóta tervezik már A kis hableány remake-jét, hogy sokan kételkedtek benne, hogy valaha is elkészül, de már van rendező és főhősnő is, és nem is akárkik. Végül Rob Marshallal írtak alá, rögtön az új Mary Poppins mese sikere után, és a főszerepet eredetileg az új Pókember filmben Peter Parker szerelmét játszó Zendayának szánták, végül egy másik színésznő, Halle Bailey lesz Ariel. A hírek szerint Melissa McCarthy lesz a történet gonosza, Ursula, a Hableány barátai között pedig ott lesz Jacob Tremblay és Awkwafina is. A zenét az eredeti film zeneszerzője, Alan Menken jegyzi majd, de besegít neki Lin-Manuel Miranda, is, akit Marshall a Mary Poppins filmből hoz magával. A forgatás 2020 elején kezdődik meg.

Hófehérke

Rendező: Marc Webb

A Disney saját maga előtt hajt fejet, amikor legeslegelső egész estés rajzfilmjük élőszereplős verzióját készítik el, és ez természetesen a Hófehérke és a hét törpe még 1937-ből, aminek még maga Walt Disney volt a társrendezője David Hand oldalán. A forgatókönyvet Erin Cressida Wilson, (A lány a vonaton) jegyzi, az új dalokat pedig a Kaliforniai álom és A legnagyobb showman zenéjét szerző páros, Benj Pasek és Justin Paul írja majd. A rendezést a kultikus 500 nap nyár készítője, az azóta jócskán elhalványult Marc Webbre bízták, szóval vannak kétségeink.

Szörnyella

Rendező: Craig Gillespie

Szereplők: Emma Stone és Emma Thompson

A Demóna mintájára a Disney az egyik legnagyobb örök kedvenc, a 101 Kiskutya (1960) főgonosza, Szörnyella de Frásznak is saját filmet szentel, Cruella, vagyis Szörnyella címen. Az érdekesség az, hogy a címszerepet az Oscar-jelölt Emma Stone vállalta be, és egy, a 80-as években játszódó eredettörténetről van szó, erős punk beütéssel. És az utóbbi sok mindent megmagyaráz a hölgy ízlését illetően. A forgatókönyv első verzióját Aline Brosh McKenna (Az ördög Pradát visel) jegyzi, de Kelly Marcel később ezt átdolgozta, feldobta, legalábbis ezt mondják, a rendezésre pedig Craig Gillespie-t, az Én, Tonya rendezőjét kérték fel, aki, ha hozza annak a filmnek a morbid humorát, valami egész jót hozhat össze.

Pinokkió

Rendező: Paul King (?)

A Pinokkió (1940) új verzióját sokféle stúdió sokféleképpen szerette volna elkészíteni az évtizedek során, és sok nagy névvel hozták össze a fából faragott kisfiút, például Robert Downey Jr. és Paul Thomas Anderson, a Disney élőszereplős feldolgozását pedig már vagy tíz éve készítik elő. A forgatókönyv első verzióját Peter Hedges csinálta meg, aztán azt Chris Weitz írta át, és ha már ott volt, beállt producernek is, Egy darabig úgy volt, hogy Sam Mendes (Skyfall) lesz a rendező, de végül a Paddingtont és a Paddington 2-t rendező Paul Kinget választották. A hírek ellentmondásosak, állítólag King családi okokból visszalépett, és akkor csúszik az egész, pedig úgy volt, hogy már idén elkezdik a forgatást, és még az sem biztos, hogy tényleg Tom Hanks játssza majd Geppettót.

A Notre Dame-i toronyőr

Van rossz időzítés és borzasztóan balszerencsés: merthogy alighogy bejelentették A Notre Dame-i toronyőr (1996) remake-jének elkészítését, a Notre Dame fogta magát, és leégett. Innentől pedig nagyon nehezen jön ki az egészből a Disney, hacsak nem fordítanak a dolgon, és ajánlják fel például a bevétel felét az újjáépítési munkákra, de akkor meg minek csinálnák, ugye? Az alapanyagként szolgáló Victor Hugo regényt ráadásul olyan sokszor és sokan dolgozták fel, hogy jócskán elkoptatott történetről van szó, még akkor is, ha a tervezett film ezúttal musical lenne, amihez Stephen Schwartz ír zenét. Még nincs rendező és egy szereplőt sem jelentettek be, így nem csodálkoznék, ha a projekt egy sötét fiókban végezné.

Prince Charming

Rendező: Stephen Chbosky

Stephen Chbosky az Egy különc srác feljegyzései és Az igazi csoda című filmjeivel lett ismert, de az igazi sikert akkor aratta le, amikor a Disney-nek kezdett dolgozni, és megírta A szépség és a szörnyeteg forgatókönyvét, így nem csoda, hogy az Prince Charming munkanéven futó új film rendezését és megírását is rábízták. És ez nem egy remake, hanem az egész „herceg a fehér paripán” mesefordulat újragondolása – aminek azért vannak előzményei. Hiszen a Jégvarázsban és a Shrekben is kiderült már, hogy attól, hogy valakinek kék vér csordogál az ereiben, karakteres a profilja és megnyerő a modora, még lehet egy gennyláda. A tervek szerint a történetet a herceg kevésbé szerencsés és jó hírű öccsének szemszögéből mutatják majd meg, akit senki sem talál elbűvölőnek.

Twist Olivér

Rendező: Tommy Kail

No, ez elég furcsán hangzik, pont úgy, mint valami április 1-jei beugratás, valami jó kis kamu. A Disney ugyanis nem más, mint Ice Cube részvételével vág neki Charles Dickens történetének, és a rapper nem csak az egyik főszerepet vállalja be – ő lesz Fagin, ki más? -, de producerkedni is fog. A terv pedig az, hogy az egyébként kutyaszereplőkkel készült Olivér és társai (1988) Disney feldolgozás kap egy hip-hop csavart és modern környezetet, nyilván utcai bandákkal meg minden, és az egészet a Hamiltonnal befutott Tommy Kail rendezi majd. Olyan bizarr a terv, hogy akár jó is lehet.

Tink

Ez sem az a film, ami pár hónap alatt készül el: már nagyon régóta kering az ötlet Hollywoodban, és sokáig úgy volt, hogy Elizabeth Banks alakítja majd Tinkerbellt, azaz a Pán Péter filmek Csingilingjét, de ő megunta a hercehurcát, és most úgy néz ki, hogy Reese Witherspoonra kerülnek a kicsi szárnyak. Legutóbb az a hír jött, hogy Victoria Strouse (Szenilla nyomában) írja a forgatókönyvet, és a karaktert teljesen új fényben mutatja majd be, de ez a hír sem tegnapi, szóval a jó ég tudja, mikorra lesz ebből valami, pláne, hogy a téma némileg ütközik a lista következő filmjével.

Pán Péter

Rendező: David Lowery

Az elmúlt években David Lowery rendkívül keresett rendező lett Hollywoodban, a Disney-nél pedig az Elliott, a sárkány (2016) sikere után figyeltek fel rá, és kérték fel a Pán Péter (1953) remake-jének elkészítésére. Csakhogy közben a Warner Bros. elkészítette a maga verzióját, a sztárokkal telitömött Pánt, így az egész projekt elveszítette a prioritását, azt mondták, gondoljuk ezt át rendesen. Lowery időközben megrendezte a The Old Man and the Gun című filmjét és új tervei is vannak, de a Pán Pétert azóta sem fújták le, és a rendező a hírek szerint Toby Halbrooks bevonásával továbbra is dolgozik a forgatókönyvön.

A kőbe szúrt kard

Rendező: Juan Carlos Fresnadillo

Ez is egy furcsa projekt, és nem azért, mert a nagyon kedves Artúr király átirat A kőbe szúrt kard (1963) remake-jét akarja megcsinálni a Disney, mert hadd csinálja, a dolog azért furcsa, mert a Trónok harca egyik forgatókönyvírója, Bryan Cogman írja majd, és a dolgok jelenlegi állása szerint a 28 héttel később rendezője, Juan Carlos Fresnadillo készíti el. És ez így együtt annyira azért nem hangzik családbarát verziónak. A hírek szerint ezt a filmet is a Disney+ streameli majd, tehát elvileg nem kerül moziforgalmazásba, ezért is lehet, hogy kicsit merészebb paraméterekben gondolkodnak.

Lilo és Stitch

Egyenlőre csak annyit tudni, hogy a Disney az Aladdin producereire, Dan Linre és Jonathan Eirichre bízta a 2002-es siker, a Lilo és Stitch - A csillagkutya élőszereplős verzióját, és ezzel a listán ez a legutolsó darab , így kevés a konkrétum. Annyit tudunk, hogy a forgatókönyvön az a Mike Van Waes dolgozik, aki legutóbb a Conjuring széria spinoff filmjéhez, a The Crooked Manhez írt szkriptet, ami arra utal, hogy lehetséges, hogy az űrből érkezett közveszélyes, de aranyos lila kutya meséjének lesz egy kis horror beütése.