Az ott nem Schwarzenegger! A legszórakoztatóbb deepfake videók

A deepfake technológia egyre brutálisabban fejlődik, azaz lassan bármilyen felvételen kicserélhetjük bárki arcát, és észre sem fogjuk venni a turpisságot. Ez pedig veszélyes – de most inkább nézzünk néhány viccesen szórakoztató videót!

A deepfake-nek nevezett arccserélős technika egyre félelmetesebben hatékony, hiszen a videófelvételeken bárki arcát kicserélhetik bárkiére, úgy, hogy jó esetben lehetetlenség lesz észrevenni a csalást. Ez pedig álhíreket szülhet, és közszereplőket, de akár magánembereket is simán tönkretehet, no és persze a celebeknek sem lesz könnyebb az életük a rengeteg deepfake-pornó miatt. És ezt az egészet már otthonról, egy PC-ről is meg lehet csinálni.

Az alábbi felvételen a Zsivány Egyes végét láthatjuk: a filmbeli, sok-sok pénzért CGI-jal létrehozott fiatal Leia hercegnőt, alatta pedig egy nagyjából fél óra alatt összehozott deepfake felvételt. Érdemes összehasonlítani, melyikük hasonlít jobban Carrie Fisherre, és melyikük életszerűbb.

A napokban tarolt az interneten az a videó, amelyben a zseniálisan bolond Bill Hader Schwarzeneggert utánozza Conan O'Brian műsorában. A paródia egyszerűen tökéletes, akár ha Arnie beszélne - és valaki rá is montírozta az arcát Haderére. A végeredmény egészen megdöbbentő és tulajdonképpen egészen félelmetes. Tényleg Schwarzeneggert látjuk, csak hülye hajjal és kisebb felsőtesttel.

A felkapott celebvideók közül jelenleg ez a leghíresebb, de már korábban is készültek ehhez hasonlók, bár azoknál általában itt-ott kilóg a lóláb, akár néhány hónapos, vagy alig egy éves vidóknál is. Összevetve Bill Hader Schwarzeneggerével, ez is csak azt bizonyítja, hogy a deepfake technológia napról-napra látványosan tökéletesedik. Szép pályát járt be ez a rémisztő videó is, amelyben Steve Buscemi arcát montírozták Jennifer Lawrencére.

 

Amikor Busceminek megmutatták a felvételt, látványosan elképedt, majd miután felocsúdott, azzal ütötte el a döbbenetet, hogy "soha nem nézett ki jobban".

 

Természetesen az arccserés mémek legnagyobb sztárja, Nicolas Cage sem maradhatott ki a mókából. A muzsika hangjában énekel, a Szemtől szemben híres éttermi jelenetében magával beszél, de ő Thanos is.

 

A deepfake-technológia a napokban ismét óriásit lendült előre: a Samsung moszkvai kutatólaboratóriumában kifejlesztettek egy olyan algoritmust, amely egyetlen kép alapján képes rekonstruálni az arcot egy videófelvételen. Az újítást demonstrálandó, "életre keltették" Mona Lisát is.