Az Urániában mutatják be a szívfacsaró Nick Cave-dokut

Egyetlen alkalommal, december 9-én itthon is bemutatják Nick Cave és Andrew Dominik közös, One More Time with Feeling c. dokumentumfilmjét, mely a Nick Cave & The Bad Seeds együttes legújabb albumának keletkezéstörténetét meséli el. És még valamit. Amit talán a legnehezebb lehet ép ésszel túlélni: saját gyermekünk elvesztését.

Update: A nagy érdeklődésre való tekintettel még egyszer meg lehet nézni moziban a filmet. December 17-én 21:00-kor lesz újabb vetítés az Urániában.

Nick Cave 2015-ben, egy tragikus baleset következtében vesztette el 15 éves fiát, a dokumentumfilm eredetileg színtisztán a dalokra fókuszált, és akkor változott meg, amikor Nick Cave megnyílt a kamera előtt, és kivételes érzékenységgel és bátorsággal vallott azokról az érzésekről, amiket fia halálakor érzett, és amik végül az album elkészítéséhez vezettek.

Nem tudunk kibújni a bőrünkből, és csak reméljük, hogy egyre jobb emberek leszünk. De mi van akkor, ha beüt egy olyan katasztrófa, amitől egyik napról a másikra teljesen megváltozunk? Amikor a jól ismert emberből egyszerre ismeretlen lesz, és a tükörbe nézve ugyan felismerjük az arcot, de az, aki visszanéz ránk, már más valaki. (Nick Cave)

Nick Cave és Andrew Dominik (Chopper; Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford) 30 éve ismerik egymást, a zenész hátborzongató kísérőzenéjével járult hozzá a rendező westernjének megvalósításához. Cave kereste meg a film ötletével Dominiket, mert

vannak dolgok, amiket el akarok mondani, csak nem tudom, hogyan tegyem.

A filmet a zenekar 16. albumának végső felvételei alatt, tíz napig forgatták a londoni hangstúdióban. Az eredmény az album 35 percnyi zenei anyagának tökéletes vizuális leképezése, amely az interjúk és Cave folyamatos narrációja révén – melyet a forgatott anyagot nézve, utólag mondott fel telefonjára – a legsötétebb démonaival küzdő művész nyers, törékeny és őszinte vallomása.

A film az idei Velencei Filmfesztiválon debütált, majd az album megjelenése előtt, szeptember 8-án egyszerre mutatták be a világ 950 mozijában. Az elképesztő közönség- és kritikai visszhang hatására – a sajtó rendre az év egyik legerősebb alkotásának tartja – most néhány, exkluzív alkalommal ismét levetítik világszerte.

Magyarországra az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film. A december 9-én este 20:30 órakor kezdődő 3D-vetítést tribute koncertek követik hazai fellépőkkel: a Napokon feat. Németh Juci, az Anton Vezuv, a Bujdosó Trió és a Zanzinger tesznek bizonyosságot Nick Cave iránti rajongásukról.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu