Befutott énekesnők, akik megpróbáltak színészkedni

A Csillag születik nagyon bejött Lady Gagának, ezért megnéztük, más popsztárok milyen sikerrel nyergeltek át filmre. Madonna szerette volna letiltani az első filmjét, Janet Jackson már elsőre nagyon odatette magát, Taylor Swift pedig csúnyán elvérzett.

Lady Gagának jól sikerült az elmúlt pár év. Már épp kezdett apadni a közönség lelkesedése, amikor tavaly kijött egy dokumentumfilm, amiben a korábban a színpadias húzásairól ismert popsztár szokatlanul közel engedte magához a nagyközönséget. Most pedig nem győzik dicsérni a kritikusok, mennyire jól játszott a Csillag születik című filmben, amiben Bradley Cooper fedezi fel benne a született popsztárt. Apróbb szerepekben ugyan feltűnt már, de most mégis úgy ünneplik, mint aki először debütált a nagyvásznon. Természetesen nem ez az első eset, hogy befutott énekesnők a színpad után vagy előtt filmmel próbálkoztak, most bemutatunk nyolc érdekes első kísérletet, de a listánk korántsem teljes.

 

Taylor Swift - Valentin nap

 

Korunk egyik legkörberajongottabb popsztárja Taylor Swift, aki azért került fel a listára, mert annyira botrányosan játszotta az ostoba szőke gimis csajt, hogy még az előzetesben sem emelték ki a nevét. A Micsoda nő rendezőjének romantikus filmjében az iskola sztársportolójába szerelmes halálosan, akit az akkori barátja, az Alkonyat-filmekből ismert Taylor Lautner játszik. Swift a jeleneteiben olyan, mintha önmaga paródiáját játszaná, de azt sem valami meggyőzően. Viszont már itt nagyon viccesen bemutatta, mennyire nem fekszik neki a tánc és a mozgás úgy általában.

 



Rihanna - Csatahajó

 

Rihanna a Hancock rendezőjének tengeri űrlényinváziós akciófilmjében debütált színésznőként, de elég vegyes kritikákat kapott. Persze nagyon nem kockáztatott a sablonos szereppel, nem az ő tökös tengerészgyalogosa torpedózta meg a filmélményt. Azóta pedig több szerepben bizonyította, hogy ennél többet is tud, a Bates Motelben újrajátszhatta a Pszicho híres zuhanyjelenetét, majd a Valerian és az ezer bolygó városában című filmben egy testhezálló sztriptíz után Verlaine-t szavalt, és idén az Ocean’s filmek csajos folytatásában Sandra Bullock, Cate Blanchett és Helena Bonham Carter társaságában tervelte ki az évszázad gyémántlopását.

 

 

 

Madonna - A Certain Sacrifice

 

Mindenki emlékszik Madonna korai filmszerepeire a Kétségbeesve keresem Susant című vígjátékban és a Ki ez a lány?-ban, de azt kevesebben tudják, hogy az első filmszerepét egy nagyon furcsa filmben kapta. Még egyáltalán nem volt ismert énekes, két éve lakott Manhattanban, és az első lemezszerződését csak két évvel később írta alá, amikor addig ostromolta egy diákfilm rendezőjét, hogy megkapta a főszerepet. Ez nem csak azért érdekes, mert itt még fekete hajjal és rémisztő séróval látható, és a műalkotás 2,8 ponton áll az IMDb-n. A bizarr történet úgy indít, hogy Madonna a három szexrabszolgájával éldegél, majd szerelmes lesz egy férfiba, és a sztori csak ekkor indul be igazán. Az egész egy sátánista rituáléval végződik, ahol az áldozat vérét kenik a félmeztelen énekesnőre. Madonna pénzt sem igazán kapott a szerepért, csak száz dollárt tudott neki adni a rendező, hogy kifizesse az elmaradt lakbérét. A filmet öt évvel a forgatás után mutatták be, amikor az énekesnő kezdett befutni. Madonna próbálta minden eszközzel megakadályozni a bemutatót, de ez nem jött össze, és káromkodva viharzott ki a neki szervezett magánvetítésről. A rendező ennek ellenére szívesen emlékszik vissza a közös munkára, sőt, úgy gondolja, hogy tulajdonképpen ő fedezte fel Madonnát, de legalábbis számára már nagyon korán kiderült, hogy egy kivételes tehetséggel áll szemben.

 

 

Britney Spears - Álmok útján

 

Nem alkotott sokkal maradandóbbat Britney Spears sem, aki a Crossroads című road movie-ban saját magát játszotta. A vidéki kislány története, aki érettségi után megszökik otthonról, és Los Angeles-be megy a barátaival egy meghallgatásra, most 3,4 ponton áll az IMDb-n. Pedig jó színészek támogatták a filmet, Spears egyik barátnőjét Zoe Saldana, a másikat pedig az Orange is The New Black című sorozat militarista keresztény, exdrogos börtöntölteléke, Taryn Manning játssza. Az apját az imádnivaló Dan Aykroyd alakítja, a rég látott édesanyját pedig Kim Cattrall. Pedig utólag visszanézve különleges nosztalgikus értéke van a filmnek, és érdekes látni a még friss és üde Britney-t tudva azt, mi történt vele később.

 

 

Whitney Houston - Több mint testőr

 

A pályája csúcsán álló Whitney Houston mellett a kilencvenes évek esszenciáját is tartalmazza a Több mint testőr, amiben az énekesnő és a testőrét játszó Kevin Costner között kegyetlenül forr a levegő. Ez az egyik legidőtállóbb film, amit popsztárral forgattak, legalábbis ami a közönség múlhatatlan szeretetét illeti, mert persze a fanyalgó kritikusok csak a sablonos giccset látták benne. Pedig Whitney Houston nagyon szépen hozta a rigolyás sztárénekest, aki titkon ki van éhezve egy kis szeretetre. A film zenéje persze Grammy-díjat kapott, és ez lett az első album, amiből egy héten belül több mint egymillió példányt adtak el.



 

Janet Jackson - Hazug igazság

 

A Több mint testőrnél fajsúlyosabb alkotás a híres Fekete vidék (Boyz n the Hood) című film rendezőjének második rendezése, amiben Janet Jackson Tupac Shakurral esik szerelembe. Az énekesnő egy fiatal költőt játszik benne, így az ismert fekete költőnő, Maya Angelou verseit is beleszőtték a történetbe, és Jacksont a betétdaláért Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték. A popsztár és a később még fiatalon meggyilkolt rapper gyönyörűen hozzák a rájuk bízott, igazi emberi mélységgel bíró karaktereket.

 

 

Cher - Chastity

 

Nem ez az énekesnő legemlékezetesebb filmes szerepe, de idővel szépen csiszolódott a színészi tehetsége. Viszont az önmagát kereső stoppos hippilányról szóló Chastity-t a férje, Sonny Bono írta neki, amikor a hippikorszak és a szexuális forradalom hajnalán a zenéjük épp vészesen kezdett veszíteni a népszerűségéből, és a párkapcsolatuk is mélypontra került. A filmre tettek fel mindent, elzálogosították a házukat is, hogy elkészülhessen. Ennek ellenére megbukott, viszont a forgatáson megfogant az első gyerekük, akit a film után Chastitynek neveztek el, és a kritikusok felfigyeltek Cher színészi vénájára. Nem sokkal később az egész család tévésztárként robbant be a köztudatba, és Cher később több sikeres filmben játszott.

 



Diana Ross - Lady Sings the Blues

 

Komoly feladatot vállalt magára Diana Ross, amikor első filmes szerepében a tragikus életű Billie Holiday-t játszotta el. Miután az énekes részeket lazán kipipálta, a szöveges részekben is úgy odatette magát, hogy az elsőfilmes színésznőtől mellbevágó teljesítmény.

 



Christina Aguilera - Díva

 

Az alaptörténet mutat némi rokonságot a Csillag születik sztorijával, egy tehetséges fiatal lányról szól, aki Los Angeles-be érkezik, ahol nem sokkal később hatalmas sztár lesz belőle. A mentora pedig nem más, mint Cher. Ebben a musicalfilmben viszont az emberi sorsok helyett az éneken és a látványos színpadi elemeken van a hangsúly, és ez az a terület, ahol Christina Aguilera nagyot tud dobni. A film még megtolta egy rövid időre az énekesnő karrierjét, de tíz évvel később már menthetetlenül kiment a divatból.

 

 

Forrás: Vulture, Guardian