Bill Murray mint Batman, Jack Nicholson a Keresztapában

Kedvenc filmjeink egészen másmilyenek lennének, ha azok kapják a főszerepet, akiket a producerek először kiszemeltek.

Bill Murray mint Batman

Az 1989-es Batman eredetileg egészen másmilyen lett volna, ugyanis a 60-as évek pocakos Batman sorozatának szellemiségét vitte volna tovább. Rendezőnek a Szellemirtók alkotóját, Jason Reitmant szemelte ki a Warner, míg a denevérjelmezt Bill Murray-nek szánták. Sőt: Eddie Murphy lett volna Robin, a Joker pedig nem más, mint David Bowie! Csakhogy mikor ugrott ez az elképzelés, és Tim Burton vette kézbe a produkciót, nem akarta, hogy Murray alakítsa a Denevérembert, pedig a színész szerette volna a szerepet, állítása szerint jó Batman lett volna. Helyette egy másik komikus öltötte magára a gumiruhát.

 

Michael Jackson mint a Doktor

1988-ban a Paramount Pictures a Universaltól elirigyelve a Vissza a jövőbe sikerét, valami hasonló sci-fivel szeretett volna előrukkolni, a tervük pedig a következő volt: leforgatják a brit Doctor Who amerikanizált változatát, Michael Jacksonnal a címszerepben. Épp akkor mutatták be a Moonwalkert, amiben gyakorlatilag magát alakította, és bár nem volt színész, a producereket ez nem nagyon érdekelte, hiszen Jackson már pusztán a nevével sikeressé tette volna a filmet. A popsztár lelkesedett az ötletért, de a biztonság kedvéért a Paramount kinézte a szerepre Bill Cosbyt is. A film végül (szerencsére) nem valósult meg, az amerikai Doctor Who a sorozat tetszhalott korszakában, 1996-ban valósult meg, és ugyan nem lett sikeres, mégis egy érdekes fejezete az Időúr végtelen történetének.

 

Marilyn Manson mint Willy Wonka

Roald Dahl regényét először 1971-ben vitték vászonra, Gene Wilderrel a főszerepben, és azóta is az egyik legnagyobb klasszikus az amerikai gyerekfilmek között, bár hozzá kell tenni, hogy a Willy Wonka és a csokigyár olykor igen nyomasztó és zavarbaejtő. A groteszk mese modern kori feldolgozását 2005-ben mutatták be, de amint már az előkészületeiről hallani lehetett, Marilyn Manson nyilvánosan elkezdett kampányolni, hogy ő kaphassa meg a csokigyár hóbortos urának szerepét. "A Sátánként képzelem el Willy Wonkát" – közölte, és kijelentette, hogy mindenki másnál jobban el tudná játszani. Ekkor még Gary Ross rendezte volna a filmet, és a Warnerrel nagy egyetértésben sajtóközleményt adott ki, hogy soha nem jutott eszükbe, hogy Mansonnak adják a szerepet, és nem is fogják megtenni.

 

Nicolas Cage mint Hellboy

A Universal feltétlenül egy sztárt akart Hellboy szerepére, mindegy kit, csak nem Ron Perlmant. Nagyjából mindenkit felhajtottak, akit csak tudtak, elsőként Nicolas Cage-et. Sőt, semmibe véve Mike Mignola képregényeit és Guillermo del Toro elképzelését, eredetileg azt akarták, hogy Cage-et nem maszkírozzák a jól ismert letört szarvú, kőkezű ördögfigurává, hanem úgy láttuk volna, mint máskor, egyszerűen csak Nicolas Cage-ként. Nehéz elhinni, hogy további agyatlan változtatásokat is akart a stúdió, de állítólag Nicolas Hellboy a Hellmobillal furikázott volna egy pokolból jött vörös kutyával, és amikor a címszereplőt feldühítik, jókora szörnyeteggé változott volna. Ha nem is igaz, akkor is bődületes hülyeség.

Jack Nicholson mint Michael Corleone

Mielőtt Al Pacino megkapta volna Michael Corleone szerepét,  Francis Ford Coppola Jack Nicholsont is felkereste, ám a színész nem vállalta el. Később úgy mesélte, hogy akkoriban nagyon helyesen azzal indokolta, hogy " olaszoknak kellene olaszokat játszani". De Pacino előtt szóba jött Warren Beatty is, aki hallani sem akart róla, mert már tele volt a hócipője a gengszterfilmekkel.

 

Al Pacino mint Han Solo

Ismerős helyzet: a stúdió egy nagy nevet akart Han Solo szerepére, nevezetesen Al Pacinót. A színész ezt így foglalta össze: "Nem érdekelte őket, hogy egyáltalán jó vagyok-e a szerepre. Benne voltam a Keresztapában." De egyáltalán nem érdekelte a Csillagok háborúja, így elutasította a felkérést, ahogy utána Robert DeNiro, Jack Nicholson, Christopher Walken, és Nick Nolte is. Burt Reynolds majdnem elvállalta, de szokása volt, hogy ha nem tetszik neki a forgatási helyszín vagy a női főszereplő, akkor inkább nemet mond. Úgy tűnik a sivatag és Carrie Fisher nem jött be neki.

 

Burt Reynolds mint James Bond

1970-ben, miután Sean Connery (először) végzett a franchise-zal, a gyártó stúdió Reynoldsnak szerette volna átadni a stafétát. A színész azonban elbizonytalanodott: "Egy amerikai nem játszhatja el James Bondot. Ahhoz angolnak kell lenni." Végül meggyőzte a producereket, hogy ne neki adják a 007-es szerepét, így kapta meg végül Roger Moore. Reynolds sok-sok évvel később megbánta döntését.

 

Tom Selleck mint Indiana Jones

Bármilyen fura, de George Lucas nem akarta, hogy Harrison Ford játssza el a világ legmenőbb régészét, bár az okát akár meg is lehet érteni: "Két filmemben is játszott. Nem akarom, hogy ő legyen az én Bobby DeNiróm." Helyette Tom Sellecket szerette volna, és még egy próbafelvételt is készítettek, a most ismert figura egy dühösebb verziójával. De bármennyire szerette volna, nem vállalhatta el, mert a szerződése értelmében nem hagyhatta ott a Magnumot, és a sorozat alkotói nem akarták, hogy Selleck mással is foglalkozzon. 

 

O.J. Simpson mint a Terminator

Mike Medavoy, az Orion Pictures igazgatója látott egy tévéreklámot O.J. Simpsonnal, és holmi osztrák muszklimiskával szemben benne azonnal meglátta a jövőből jött halálosztó gépezetet. Annyira biztos volt a dolgában, hogy James Cameron háta mögött felhívta Schwarzeneggert, hogy közölje vele, a szerepet már odaadták másnak. Cameron  azonban nem örült ennek, ugyanis nem akarta, hogy másfél órán keresztül egy afroamerikai fickó üldözzön egy fehér nőt, hogy megölje. Ráadásul annak idején Simpsonnak makulátlan hírneve volt, rokonszenves fickóként ismerték, és Cameron nem tudta elképzelni róla, hogy gyilkosnak állítsa be. Ez a kép mára persze jócskán megváltozott.

 

Tom Cruise mint A bolygó kapitánya

A 90-es évek népszerű rajzfilmsorozatának címszereplőjét eredetileg Cruise szinkronizálta volna, de valamiért mégsem vállalta el. Sokak szerint kevesellte a pénzt, ám David Coburn szerint, aki végül a szuperhős hangját adta, Cruise-t gyaníthatóan kirúgták, mert egyszerűen nem passzolt hozzá a karakter. Captain Planet nem egy macsó szuperhős, hanem olyan, mint egy nagy testvér, vagy egy edző, aki bátorít, magyarázta Coburn, és ő a hangjával remekül ki tudta domborítani a karakter e tulajdonságait. Egyébként az, hogy egy nagy hollywoodi sztárt akartak a rajzfilmsorozat élére, meglepő lehet, de A bolygó kapitánya szinkrongárdája hatalmas neveket is felvonultatott: Gaia hangját Whoopi Goldberg kölcsönözte, és a gonosztevőket olyan sztárok szólaltatták meg, mint Elizabeth Taylor, Danny Glover, Jeff Goldblum, Martin Sheen és Malcolm McDowell.

(Forrás: Listverse)