Biztos jelek, hogy egy film pocsék lesz

Persze kivételek mindig akadnak, de elég árulkodóak ezek a jelek.

A Dan of Geek összeszedett néhány jelet, amelyek alapján erősen gyaníthatjuk, hogy egy film rossz lesz. Persze nem általános igazságok ezek, de többször bebizonyosodnak, mint nem.

 

A film a Marson játszódik

Oké, ezt rögtön meg is tudjuk cáfolni az Emlékmással és a Mentőexpedícióval - de ezekre fejenként tucatnyi pocsék film jut. Csak az elmúlt 1-2 évtized terméséből szemezgetve: Mars-mentőakció, A vörös bolygó, Mars a Marsra, A Mars szellemei, Anyát a Marsra. A John Carter nem ér, az jó.

 

Sok-sok évvel ezelőtt volt az előző rész

A rajongói bázis és a nosztalgia hatalmas úr, de sokszor egy megkésett folytatás méltatlan az eredeti filmekhez, sőt, olykor egyenesen vállalhatatlan. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága sokszor egy rossz vicc benyomását kelti, a Keresztapa 3. amellett, hogy teljesen fölösleges, még kínosan rossz is, az egyre csökkenő színvonalú folytatások után a sokára érkező Jurassic World az eredeti arcpirító és pocsék lekoppintása, a Die Hard 4. még egészen szórakoztató, de a közelébe sem ér a harmadik résznek, a Baljós árnyak és A jedi visszatér közötti minőségi különbséget nem kell bemutatni (az új trilógiát most hagyjuk, mert erősen megoszlanak a vélemények), a Terminátorokról beszélni sem érdemes, a Prometheus agyonverte az Alien-filmeket, és így tovább. Persze kivételek itt is akadnak, elég ha csak Stallone két klasszikusának a Rocky-nak és a Rambónak kései folytatásaira, vagy a Tron: Örökségre gondolnunk.

 

Egy népszerű regény feldolgozásnak fölösleges folytatása

Tudtátok, hogy az Amerikai pszicho feldolgozásnak van folytatása? Persze semmi köze Patrick Batemanhez: egyik áldozata túlélte, és ő kezd gyilkolászni... De a Carrie-nek is létezik második része, ami szintén csak szőrmentén kötődik az eredetihez. Kivételként az 1935-ös Frankenstein menyasszonyát említhetjük, ami nem csupán jobb, mint a regény 1931-es klasszikus feldolgozása, hanem az egyik legkitűnőbb szörnyfilm.

 

A folytatás az eredeti főszereplők nélkül készül

Bár a Robotzsaru 2. megítélése elég vegyes, de a rajzfilmes gegekkel teletűzdelt harmadik résznél feltétlenül jobb. Ebben már nem is Peter Weller alakítja a félig ember, félig gép, mindenestül zsarut, és Murphy társát is hamar meggyilkolják, ahogy az OCP mindenható ura, az aljas Öreg is hiányzik. Hasonló kategória a Holló (több) folytatása, vagy a harmadik résztől kezdve a Cápa - de több klasszikus horrort is ide sorolhatunk, élen a Péntek 13-mal és a (negyedik résztől kezdve) a Halloweennel.

 

Nézőcsalogatásként a stúdiót vagy a producert nevezik meg

"Az X film producereitől", "a stúdiótól, ami az Y híres filmet készítette" - ezek semmi jót nem jelentenek, csupán azt, hogy egyetlen olyan ember sem közreműködött a filmben, aki bármilyen érdemit fel tudna mutatni. Kivételek természetesen itt is vannak, bár azért ez ritkább.

 

A film plakátján látványosan egymás mellé photoshoppolták a színészeket, vagy csak a fejüket testekre

Ha még annyi hajlandósága sincs a film marketingeseinek, hogy egy nyomorult plakátot összehozzanak, akkor mégis mit várjunk a filmtől?

 

És ha benne van a filmben Adam Sandler.