Björk zaklatással vádolja Lars von Triert, a rendező cáfol

Most mindenki elmondja, ki zaklatta, Björk sem maradt ki.

A Weinstein-botrány hatása világméretű: sorra szólalnak meg azok a nők, akiket korábban szexuálisan zaklattak, bántalmaztak. A hollywoodi bili kiborulása miatt főként a szórakoztatóipar és a művészvilág képviselői osztják meg fájdalmas élményeiket, de már a közösségi médiában is felbukkant a #meetoo hashtag - ezzel lehet jelezni, ha valakivel (legyen az nő vagy férfi) történt már hasonló. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen nagy a probléma. A Facebook üzenőfalát görgetve nyomasztóan nagy.

A DigitalSpy foglalta össze Björk és Trier friss adok-kapokját. A megszólaló nők bátorságot öntöttek az énekesnőbe, hogy megossza a saját sztoriját, egy "dán rendezővel" kapcsolatos élményeit - írja a Facebookon

Rá kellett jönnöm, hogy általános jelenség, hogy a rendező megérintheti és zaklathatja a színésznőit, és a film intézménye ezt engedi. (...) Amikor többször is visszautasítottam, a rendező duzzogni kezdett és megbüntetett, és úgy adta elő az egészet a stábnak, mintha velem lennének a gondok.

Ugyan nem nevezte meg, de elég egyértelmű, hogy Lars von Trierre utalt, akivel a Táncos a sötétben című filmben dolgozott együtt. Trier a Jyllands-Posten dán napilapban reagált is a vádakra:

Egyáltalán nem így történt - habár tény, hogy nem jöttünk ki jól egymással... Másrészt, a filmjeim egyik legnagyobb alakítását nyújtotta.

Peter Aalbaek Jensen, Trier produkciós cégének társalapítója, a film producere meghökkentőnek találta Björk kijelentését.

Ahogy emlékszem, inkább mi voltunk áldozatok. Az a nő erősebb, mint Lars von Trier, én és az egész cégünk együttvéve. Mindenbe beleszólt , és a végén a film költsége elérte a 100 millió koronát (16 millió dollár).

Björk és Trier már 2011-ben mesélt a  GQ-nak a Táncos a sötétben zűrös forgatásáról.

 Alapvetően az volt a probléma, hogy mentünk a magunk feje után, és mindketten úgy döntöttünk, hogy irányítjuk az egész produkciót. Ő a maga módja szerint, és én is a magam módja szerint... (...) Nem úgy viselkedett, mintha forgatáson lenne, és ez minden nap egy csomó pénzünkbe került. És tudtuk, hogy ő meg az emberei fognak nyerni mindig, mert ez marhára nem érdekelte őket.

 Björk a weboldalán reagált arra, mikor rákérdeztek a rendezővel való konfliktusára.

A forgatás során leginkább az zaklatott fel, hogy Trier munka közben milyen kegyetlenül bánik a nőkkel. Nem azért, mintha nem tudnám kezelni, mert elég erős vagyok ahhoz, hogy megvédjem magam, hanem azért, mert ezzel összetört annak a művésznek a képe, ahogy addig a fejemben élt.