Bob Iger–Scorsese-találkozó készül a Marvelt kutyázó kijelentések miatt

Aligha fogják elásni a csatabárdot, inkább csak személyesen vitatják meg azt, amiről eddig a sajtóközlemények, interjúk és újságcikkek szóltak.

Bob Igert, a The Walt Disney Company elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Time magazin az év üzletemberének. A lap egy nagyinterjút is közölt a Disney-főnökkel, aki elég keményen beleállt nemrég abba a vitába, amiben Martin Scorsese kezdte el ostorozni a kasszarobbantó Marvel-blockbustereket. Iger azonban most békejobbot nyújtva személyes találkozóra hívta a kultrendezőt – ez persze nem azt jelenti, hogy a két szórakoztatóipari nagyágyú most majd hirtelen elássa a csatabárdot, inkább csak azt, hogy nem a médián keresztül, sajtóközleményekben és vezércikkekben fognak ezentúl üzengetni egymásnak.

Mint ismeretes, hónapok óta tart az adok-kapok, Martin Scorsese és a Disney-filmek stábtagjai között, amelyről mi is részletesen beszámoltunk itt a Port.hun. A sztori röviden: Sorsese szerint a sok szuperhősfilm miatt vidámpark lett a filmszínházból”, ami nem jó út, vissza kéne inkább térni azokhoz a filmekhez, ahol a jó történet a fontos”. A vitába aztán beszállt pro és kontra a Marvel-filmeket védő Natalie Portman, Taika Waititi, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, és James Gunn, a maffiafilmek mesterét pedig a maffiafilmek másik mestere, Francis Ford Coppola védte meg, aki már nem is finomkodott annyit, mint barátja és kollégája, egyenesen azt mondta, hogy a szuperhősös filmek „hitványak”. Októberben aztán maga a Disney-főnök, Bob Iger kelt ki Scorsese ellen, és a WSJ Tech Live-ban lényegében diplomatikusan elküldte melegebb éghajlatokra a két rendezőt, akik szerinte képtelenek meghallani az idők szavát:

Francis Ford Coppola és Martin Scorsese két olyan ember, akiket nagyra becsülök. Ám amikor Francis olyan szavakat használ, mint a hitvány, akkor szólnom kell, hogy ezzel a tömeggyilkosságok elkövetőit szokás illetni. Ezek filmek. Az ilyen kijelentések nagyon tiszteletlenek azokkal szemben, akik ezeken a filmeken dolgoznak. Nekem ne mondja senki, hogy Ryan Coogler a Fekete Párduccal kevesebbet dolgozott, kevesebbet ér, ahhoz képest, mint amennyit Martin Scorsese vagy Francis Ford Coppola dolgozott a filmjeiken. Ugyan már! Természetesen ha [Coppola és Scorsese] szidni akarják a filmeket, jogukban áll. De világos, hogy azt már nem látják, hogyan reagál ezekre a filmekre a nézőközönség.

Scorsese november elején a sok támadás miatt „Azt mondtam, a Marvel-filmek nem igazi filmek. Hadd magyarázzam meg!” címmel írt egy hosszú publicisztikát a The New York Times napilapba, erre válaszolt aztán az addig csendben hallgató Marvel-pápa, Kevin Feige producer az Awards Chatter nevű podcastben, amit a  The Hollywood Reporter munkatársa, Scott Feinberg vett fel vele:

Úgy gondolom, hogy én magam, és mindenki, aki ezeken a produkciókon dolgozik, szereti a mozit, szereti a filmeket, szeret moziba járni, szeret közösségi élményként filmet nézni egy nézőkkel teli filmszínházban. Mindenkinek más definíciója van a filmre. A művészetről is mindenkinek más a felfogása. És mindenki másképp határozza meg a kockázatot is. Egyesek szerint ez [amit mi csinálunk] nem mozi. Mindenkinek joga van a véleményéhez. Mindenkinek joga van megismételnie a véleményét. Mindenkinek joga van publicisztikát írni erről a véleményről, és én nagyon várom, hogy mi lesz ennek a vége. Addig viszont folytatni fogjuk a filmek készítését.

(via IndieWire)