Börtönbüntetést kapott a rajzfilmes, aki azt hazudta, hogy tőle lopták a Kung Fu Panda ötletét

A pofátlanságnak is van határa: kétéves börtönre és 3 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték Jayme Gordon rajzfilmest.

Jayme Gordon– hamisan – azt állította, hogy a DreamWorks Animation szerzői jogot sértett, mert ő már korábban megrajzolta azokat a pandakaraktereket, amik a 2008-as Kung Fu Panda animációs filmben feltűntek - írta meg a Guardian.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

A massachusetts-i Gordon még 2011-ben perelte be a DreamWorks Animationt, és azt állította, hogy a filmes cég mind a karaktereket, mind a sztorit tőle nyúlta le. Mindez azonban hamisnak bizonyult: a nyomozók kiderítették, hogy amikor Gordon megnézte az animációs film trailerét, fogta magát, és az előzetesben látott karakterekhez hasonló figurákat rajzolt meg, és visszadátumozta azokat. Előzőleg ugyan ő is rajzolt pár pandát és írt is egy történetet, de – mint kiderült – azok még csak nem is emlékeztettek a Kung Fu Panda szereplőire, és semmilyen hasonlóság nem volt az ő és az animációs film története között. Miután azonban látta a trailert, átrajzolta a figurákat, és átírta a címet Kung Fu Panda Powerre. Az 51 éves Gordon ezután 12 millió dollárra perelte be a DreamWorks-öt szerzőijog-bitorlás miatt. A filmes cég megtagadta a pénz kifizetését, és a per további két évig folytatódott, mely a stúdiónak 3 millió dollárjába került.

A DreamWorks ezután azt is felfedezte, hogy a rajzfilmes pár figurát a Disney Oroszlánkirály rajzos könyvéből másolta. Gordon ezt követően eltüntette a nyomokat a számítógépéről, és eskü alatt hazudott. Novemberben a szövetségi bíróság elítélte csalás és hamis tanúzás miatt is.

Nem ez az egyetlen szerzői jogi per mostanában Hollywoodban: márciusban a Total Recall forgatókönyvírója perelte be a Disney-t, és azzal vádolta meg, hogy a tőle lopott ötletből készítették el a Zootopiát.