Brit tudósok megtalálták a világ legjobb filmjét

Vajon Orson Welles Aranypolgára lett az első a toplistán? Vagy Alfred Hitchcock Vertigo című klasszikusa? Vagy valami egészen más?

Chantal Akerman Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles című belga-francia dráma (ami nálunk Magyarországon Jeanne Dielman, 1080 Brüsszel, Kereskedő utca 23. I-II.-ként ismert) lett a Brit Filmintézet szavazásán a legjobb film. Ez volt az első alkalom, hogy egy női rendező alkotása a lajstrom 1952 óta történő rendszeres összeállítása során bekerült a TOP10-be, ahol az elmúlt 40 évben szinte mindig Orson Welles Aranypolgára volt az első – kivéve a 2012-es listát, amikor Alfred Hitchcock Vertigo című klasszikusa beelőzte (ez a két film került fel egyébként idén is dobogóra).

 

 

Az 1975-ben bemutatott, csaknem három és fél órás Jeanne Dielman egy belga özvegyasszony története, aki a megélhetési gondjai miatt a prostitúcióra kénytelen fanyalodni, ám megölik az egyik kuncsaftját. A filmet a szakma a mai napig remekműként, valamint a feminista filmek úttörő alkotásaként tartja számon. A belga rendezőnő, Chantal Akerman 2015-ben, 65 évesen hunyt el.

A Brit Filmakadémia idén 1639 kritikust, kurátort, levéltárost és akadémikust kért fel arra, hogy a régi szokást tovább folytatva válasszák ki a tíz legjobb filmet.

(via BBC.com)

 

Forrás: Paradise Films