César-díj: nagy a felzúdulás Roman Polanski elnöksége miatt

Franciaországban a női szervezetek elítélik a döntést: szerintük az, hogy Polanski lesz az idei César-díj elnöke, a szexuális erőszak áldozatainak szembe köpése.

Polanskit az amerikai hatóságok 1977 márciusában letartóztatták, és bíróság elé állították egy 13 éves kislány megrontásának vádjával, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Részleges beismerő vallomást tett: bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, a nemi erőszakot azonban tagadta. A filmes még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött.

Laurence Rossignol francia nőjogi miniszter "megdöbbentő" döntésnek nevezte, hogy Roman Polanski filmrendezőt nevezte ki a francia filmakadémia a César-díjátadó ceremóniájának elnökévé. A miniszter a francia kulturális rádióban mondta el: számára "meglepő és sokkoló, hogy egy nemi erőszak-ügy keveset számít egy férfi életében" - idézte a BBC News. Polanski felkérése miatt egy francia feminista szervezet tiltakozást is szervez a 42. César-díjátadó idejére február 24-én. Petíciójukat, amelyben azt követelik, hogy ne Polanski vezesse a gálaműsort, péntekig majdnem ötvenezren írták alá.

Az Independent cikke szerint a bejelentést Polanski elnökségéről az Oscar-díjas Claude Lelouch (Egy férfi és egy nő) tette a francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia nevében:

„Művész, filmkészítő, producer, forgatókönyvíró, színész, rendező – nagyon sok szóval lehet definiálni Roman Polanskit, de csak egy van, ami kifejezi csodálatunkat: köszönjük, Elnök úr!”

A dolog pikantériája, hogy az egyik film, mely esélyes a César-díjra, egy nemi erőszak áldozatáról szól, aki bosszút akar állni támadóján. Az Elle című film, melyben Isabelle Huppert játssza a főszerepet, januárban elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a Golden Globe-díjat.

Clare Serre-Combe, a Osez le Feminisme nevű szervezet tagja szerint a feminista csoportok rendkívül mérgesek a döntés maitt.

„Nem mehetünk el emellett szó nélkül. Polanski elnöksége a nemi erőszak és a szexuális támadások áldozatainak semmibe vételét jelentené. Nem számít semmit, hogy milyen jól végzi a munkáját, ha azzal kell szembesülni, hogy mit követett el, és hogy elmenekült az igazságszolgáltatás és a felelősségvállalás elől.”

Shirley Kohn színész és producer a Le Monde-nak nyilatkozva arról beszélt, hogy Polanski elnökké választása olyan, mintha nem vennénk komolyan a nemi erőszakot. Azt a kérdést is feltette, hogy vajon a színészek és filmes szakemberek készen állnak-e arra, hogy Polanskitól vegyék át a díjakat.

Aurelie Filippetti, korábbi francia kultuszminiszter védelmébe vette a rendezőt, és azt mondta, hogy lehetővé kell tenni Polanski elnökségét. Egy francia rádióadónak tett nyilatkozatában azt mondta, hogy az ügy negyven éve történt. "Nem lehet minden alkalommal előhozakodni ezzel, amikor róla beszélünk. Ez csak egy díjátadó.”

Polanski jelenleg Párizsban él, négyszer nyerte el a César-díjat a legjobb rendező kategóriában (Egy tiszta nő, A zongorista, Szellemíró, Vénusz bundában). 1978 óta nem lépett az Egyesült Államok területére. A lengyel legfelsőbb bíróság decemberben megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki a rendezőt az Egyesült Államoknak.