Colin Firth és egy jó adag varázslat

Firth nem egy bűvész, hanem egy bánatos öregúr Frances Hodgson Burnett regényének legújabb feldolgozásában, viszont van egy kertje – a Titkok kertje!

Néha jól jön egy kis fantázia, jól esik egy kis varázslat, és nem árt egy icipici giccs sem. Ezt ígéri ugyanis a megannyi más mesét megidéző mese, amelyben egy rossz sorsú kislány a nyúlüregbe esve átpottyan Csodaországba. Ja, nem, itt nincs nyúl, és a helyet nem Csodaországnak, hanem a Titkok kertjének hívják, de a többi nagyjából stimmel.

Frances Hodgson Burnett írónő klasszikus ifjúsági regényét már korábban is megfilmesítették, először 1949-ben, majd 1975-ben és 1987-ben, legutóbb pedig 1993-ban, ez volt A titkok kertje Kate Maberly és Maggie Smith főszereplésével, de egy évre rá egész estés rajzfilm is készült belőle, és a jelek szerint a titkos újrafeldolgozási logaritmus 2020-at dobta ki a soron következő adaptációnak. De miről is van szó, és hol van a címbeli titkos kert? Hősnőnk, Mary Lennox (Dixie Egerickx) csak tízéves, amikor az Indiában tomboló gyilkos kolerajárványban elveszti szüleit, és árván marad. Gyámjának egy olyan Angliában élő rokonát nevezik ki, akit a kislány soha életében nem látott. A Yorkshire lápvidékén, hatalmas kastélyéban magányosan élő Archibald bácsi (Colin Firth) házvezetőnőjére, a szigorú Mrs. Medlockra (Julie Walters) bízza a kislány nevelését. És miközben az asszony mindent elkövet, hogy megkeserítse a gyermek életét, a kíváncsi Mary találkozik egy kisfiúval, akit a kastély egyik szárnyában rejtegetnek, és bejut Archibald bácsi házának féltve őrzött kertjébe.

Nem az új Secret Garden fogja felrobbantani a kasszát, és nem túl esélyes, hogy modern klasszikus lesz belőle, vagy forradalmasítja a számítógépes animációt – a titkok kertje szinte minden állata és növénye CGI -, de nagyon kedves és főleg látványos történetnek ígérkezik. Colin Firth-nek amúgy is jól állnak a mesefilmek – lásd a Nanny McPhee - A varázsdada vagy legutóbb a Mary Poppins visszatér -, Dixie Egerickx személyében a most kijött előzetes alapján remek gyerekszínészt találtak, a többi pedig a számítógépes grafikusok és mindenféle tervezők feladata volt. Marc Munden (Az ördög jegyese, A bíbor szirom és a fehér) rendezőnek nyilván csak a színészekkel volt dolga –az említetteken kívül ott van még Maeve Dermody, Jemma Powell, Amir Wilson és Sonia Goswami is -, akik többnyire rutinos angol karakterszínészek vagy feltörekvő fiatalok. A látvány pedig tényleg parádés. A filmet Angliában április 10-én, az Egyesült Államokban pedig egy hétre rá, április 17-én kezdik vetíteni, és talán hozzánk is elhozzák majd, ha másért nem, hát a bús képű Colin Firth miatt.