Creed II – Már megint nem találtak egy rendes oroszt!

Ahogy annak idején Rocky egy svéd ellen állt ki a szorítóban, ifjú védence most egy orosznak látszó románt püföl a ringben, mert egy igazi orosz nem adja magát olcsón.

Bár a történet jelentős része, beleértve a nagy összecsapást is, a Szovjetunióban játszódott, a Rocky IV.–hez (1985) csak nem tudtak egy épkézláb oroszt sem összeszedni. A rettegett izomkolosszust a svéd Dolph Lundgren játszotta, a felesége és a párt üdvöskéje a dán Brigitte Nielsen volt, a különféle vezetőket pedig amerikai karakterszínészek alakították. Eltelt harminc év, és a folytatásban egy román bokszoló, Florian Munteanu lett az újra megerősödött Oroszország nagy reménysége és a Drago vérvonal örököse – a bosszú acélkeményre gyúrt, hatalmas angyala.

Merthogy a Creed II nem csupán a 2015-ös Creed - Apolló fia közvetlen folytatása, hanem a nagy Rocky széria alapvető része, és mint ilyen, a Rocky IV-nek is folytatása, a halálos kimenetelű Apollo Creed versus Ivan Drago meccs újrajátszása is egyben. Csak most a két egykori harcos fia csap össze, a már ismert Adonis Creed és Ivan fia, a szintén bokszoló és szintén kisebb hegy méretű Viktor.  Utóbbi a kihívó, míg az előbbi a történet elején egy teljesen érdektelen meccsen megnyeri a nehézsúlyú bajnoki övet, és ez egy érdekes helyzet, a kreativitásért plusz pont jár. Mert itt az oroszok a senkik, a nincstelenek, akik éhesek a sikerre, akik bizonyítani akarnak, a film is Lundgren viharvert, borostás arcával nyit, amint az kibámul a nagy büdös semmibe valahol Kijev külvárosában – mert a hazájuknak csalódást okozó oroszokat nyilván elzavarják egy időre Ukrajnába, amerikai filmes logikával.

És most jöjjön egy kis szpojler: Drago fia bizonyít is, az első összecsapáson laposra veri Creedet, aki még nem tudja, miért harcol. Mert nem hallgatott Rockyra, és más edző készítette fel. És elárulunk egy titkot: minden úgy van, ahogy Rocky mondja, mert ő a bölcsek bölcse, egy ökölvívó Yoda, egy tévedhetetlen bokszguru. Nyilván nehéz lehet ennyi vitathatatlan bölcsességgel együtt élnie, de végül természetesen ő mondja meg Adonisnak, hogyan kell éreznie, és ha már úgy érez, akkor készen áll a most már aztán tényleg végső összecsapásra. Ami előtt persze jönnie kell egy kötelező edzőmontázsnak, ezúttal a sivatagban, mert oda megy minden harcos, aki újjá akar születni.

És az ilyen montázsok gyönyörűek, ez kérem egy külön szakma. Mert két percben kell megmutatni az állóképesség, harci szellem és megfelelő motíváció nélküli sportolóból miként válik legyőzhetetlen, fáradhatatlan, magabiztosságtól ragyogó félisten, és itt is ez történik. Csak egy kis ütős zene meg egy jó vágó kell hozzá, ennyi, és Adonis Creed, akit hol az önsajnálat, hol az otthoni családi gondok térítenek el a helyes útról, kész lesz arra, hogy igazi bajnok legyen. Mert ez egy ilyen magasztos közhelyfilm, és furcsa mód a játékidő jelentős részében jól áll neki, és nem csak azért, mert baromi profin van összerakva. A Creed II az égvilágon semmi újat nem mutat, mint bokszfilm, sőt, különös élvezettel idézi fel korábbi Rocky-filmek momentumait, tudván, hogy az emberek mennyire szeretik ezt a figurát. Mert Rocky tényleg a popkultúra része, valahogy képtelen volt elkopni vagy elhasználódni, akárhányan is viccelődtek a sok folytatással, sőt, az emberek még Ivan Dragót is szeretik, aki itt azért a legvégére kap néhány magasztos pillanatot. Megérdemelte.

És szegény Michael B. Jordan kicsit elveszik a sok bába között, illetve a Creed-Drago legendáriumban, hiába gyúrta ki magát újra irgalmatlanul. Nincs vele semmi baj, abszolút tisztességesen végigcsinálja az egészet, csak az ő lenyugodott, családos, bajnok karaktere nem lett elég izgalmas: ennél még a hallását elveszíteni készülő barátnőjét alakító Tessa Thompson is több eljátszanivalót kapott. Na, jó, igazságtalan vagyok, mert Jordannak még így is több jutott, mint szegény Florian Munteanunak, akinek csak annyi dolga van, hogy apja jókora klónja legyen, saját akarat és személyiség nélkül. Jót tett volna az egész filmnek, ha egy ponton belőle is VALAKI lesz, és nyilván az is érdekes lett volna, ha találnak végre egy igazi oroszt, aki ringbe áll az amerikai legenda ellen.

Értékelés:7/10