Csak várjuk, ki hal meg a végén

A PORT.hu mai streaming ajánlata az erősen áthallásos című Fekete hétfő, egy sitcom a New York-i tőzsdéről, amihez egy kicsit sem kell érteni a pénz világához, mégis élvezni fogjuk, elejétől a végéig.

Miután beütött a 2008-as gazdasági világválság, a mozikat hirtelen ellepték a tőzsdéről és a brókerekről szóló filmek, és voltak köztük szép számmal olyanok is (lásd például a Krízispontot), amelyekből gazdasági ismeretek nélkül nem sok mindent lehetett érteni. A Fekete hétfővel kapcsolatban a jó hír az, hogy hiába játszódik elejétől a végéig a New York-i tőzsdén, brókerek körében, egyáltalán nem kell tudni hozzá, mi fán terem a shortolás vagy a bennfentes kereskedelem.

A Fekete hétfő azonban még egy korábbi gazdasági válsághoz nyúl vissza, nem túl meglepő módon a címbeli fekete hétfőhöz, ami azt a napot takarja, 1987. október 19-ét, amikor összeomlott a New York-i tőzsde. Hogy pontosan mi okozta a krachot, azt a mai napig sem tudják biztosan, és emiatt számos elmélet született magyarázatként – Jordan Cahan (A spanom csaja, Ketten jegyben, Simlisek) és David Caspe (Ketten jegyben, Happy Endings) sitcomja egy alternatív és nem mellesleg nagyon szórakoztató összeesküvés-elmélettel áll elő arra vonatkozóan, mi történt a háttérben.

A Fekete hétfő erősen áthallásos címe mögött az áll, hogy a sztori szerint a piacot kívülálló brókerek egy csoportja nullázta le, akiknek a vezetője egy fekete férfi, Mo (Don Cheadle alakításában), és tagjai még többek között egy fekete nő (Regina Hall), egy meleg zsidó, egy teljesen zöldfülű csodagyerek és újgazdag felesége.

Forrás: HBO

 

A sitcom igen hatásos felvezetésében pedig azt láthatjuk, hogy 1987. október 19-én, a fekete hétfő napján egy tőzsdei dolgozó kiesik (kiugrik?) az ablakon, rá egy sportkocsira – nyilvánvaló végeredménnyel. Ezután a kamera ráközelít a nyakkendőjére (az arcát nem látjuk), amin egy smaragd kitűző látható. Innentől kezdve pedig megindul a visszaszámlálás, visszaugrunk az időben, körülbelül egy évvel korábbra, és az alkotók onnan kezdik el mesélni az eseményeket.

Ennek során csakhamar ismét felbukkan a smaragd kitűző, és ezzel izgalmas játék veszi kezdetét. Az eredetileg a kezdő brókernél, Blairnél feltűnő bross ugyanis legalább egyszer gazdát cserél epizódonként, és mivel tudjuk, hogy akinél a végén kiköt, az lesz az elején látott hulla, feszülten figyeljük a történéseket. A visszaszámlálás tehát (minden rész elején tényleg kiírják, hogy hány nap van még hátra) egyszerre vonatkozik a fekete hétfőig hátralévő időre és az egyik karakter életéből hátralévő időre.

De az csak az egyik ügyes kis fogás, aminek a segítségével az alkotók berántanak minket az események sűrűjébe. A másik természetesen a sorozat humora és könnyedsége, amivel kapcsolatban az a legjellemzőbb, ha eláruljuk a Fekete hétfő executive producerei közül kettőnek a nevét. Az Evan Goldberg – Seth Rogen alkotópárosról van szó, akik olyan filmeken dolgoztak már együtt, mint a Superbad – avagy miért ciki a szex?, az Ananász expressz, az Itt a vége, Az interjú vagy a Virsliparti.

Forrás: HBO

 

S habár nem ők voltak a fő ötletgazdák, a széria egyértelműen magán viseli a hatásukat, hiszen ugyanaz a felszabadult lazaság és időnként egészen meghökkentő humor jellemző rá (az egymással vérfertőző viszonyban álló egypetéjű ikrekhez, a Lehman testvérekhez (!), Larryhez és Lennyhez kapcsolódó szál például egészen biztosan nekik köszönhető). Ezt a pénzügyi témában pláne meglepő megközelítést pedig az alkotók összeházasítják egy „ki kit ver át a végén?” cselekménnyel, aminek a során értelemszerűen rengeteg fordulatot kapunk.

Mindezt a bravúrt kiváló szereplőgárda valósítja meg: a már említett Don Cheadle-ön kívül a Fekete hétfőnek olyan nagy felfedezései vannak, mint Regina Hall, akivel korábban leginkább súlytalan blődlik (Horrorra akadva filmek) gyakori színészeként találkozhattunk, az állandó mellékszereplői státuszba kényszerített kiváló Ken Marino (az ikrek szerepében) vagy a két sorozatsztár, Andrew Rannells (Csajok) és Casey Wilson, aki legutóbb a Mrs. Fletcherben láthattunk egészen finom alakítást nyújtani, most pedig egy teljesen más oldalát ismerhetjük meg.

A Fekete hétfő első évadát tavaly év elején mutatták be, a másodiknak pedig pont most tartják a félidős szünetét. Így amíg június 28-án végre folytatódik, akit érdekel, még be tudja hozni az eddigi lemaradást, hiszen a bő félórás epizódokat hamar le lehet darálni. Eddig a két évad során összesen 16 pergett le belőlük, és mindegyik jelenleg is streamelhető az HBO GO-n – mindenképpen érdemes! A rossz hír csak az, hogy ha ezen túl vagyunk, akkor sajnos már csak négy rész vár ránk.