Csocsó, Terézanyu, I Love Budapest – még 10 izgalmas magyar film, amit ingyen nézhetsz a kanapéról!

Indafilm-válogatásunk második részében a 2001 és 2014 között készült hazai produkciókból szemezgettünk, hogy ne unatkozz otthon.

Maradjon mindenki otthon a koronavírus idején! Bőven van még megnézendő magyar film a 2000-es és a 2010-es évekből, amivel el lehet ütni az időt! Folytatjuk ugyanis a szemezgetést az Indafilm kínálatából (előző cikkünket itt találod), ami egy 2009-ben elindult videótár, és az ide felkerült magyar filmek nézegetése nem hogy ingyenes és teljesen legális, de maguk a rendezők és producerek adták áldásukat arra, hogy a munkáik online is elérhetőek legyenek. Következzen tehát újabb 10 izgalmas magyar alkotás!

1. Nincsen nekem vágyam semmi (2000)

Brúnó (Nagy Ervin) kettős életet él egy szerelmi négyszög kellős közepén. A vidéki idillből hetente kétszer a nagyvárosi prostik világába utazik. Szerelme, Mari (Kovács Martina) vidéken várja hétvégére. Ringó, a társa (Rába Roland) hétfőtől péntekig ragaszkodik hozzá. Egy kuncsaftja a hét minden napján szereti őt. Brúnó eltéved a maga kavarta viharban. Hazudik, és káoszt teremt. Mundruczó Kornél első filmje, amellyel rögtön díjat is nyert a 31. Magyar Filmszemlén.

 

2. I Love Budapest (2001)

A film főhőse két fiatal pár. Anikó (Hámori Gabriella) Mikivel (Csányi Sándor), Móni (Kovács Martina) Krisztiánnal (Lengyel Tamás) talál összhangot. Hogyan boldogulnak a modern világban, az ezredforduló Budapestjén? Útkeresésükről, jó vagy rossz döntéseikről, azok következményeiről szól ez a szórakoztató, életvidám történet, amelyben az is kiderül, hogy ki és miért hallgat a szívére, vagy éppen a zsebére. Incze Ágnes első filmje, amivel Mundruczóhoz hasonlóan ő is rögtön díjat nyert a 32. Magyar Filmszemlén.

 

3. Csocsó, avagy éljen május 1-je! (2001)

Rohamosan épülő szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv (Koltai Róbert, aki egyúttal a film forgatókönyvírója és rendezője is). Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben. Az eseményeket elsősorban a tizenhárom éves Pék Zsoltika (Králik Attila) naplójából ismerjük meg, aki számára Csocsó nemcsak oroszul kevéssé beszélő orosztanár, hanem atyai jóbarát és példakép is.

 

4. Egy szavazat (2006)

Folytassuk a sort még egy politikai témájú filmmel! Szavazóhelyiség, 18:55. Idős néni toppan be, beviszi a szavazólapját a fülkébe, ikszel, összehajtja a lapot, de aztán összeesik. Mi a teendő ilyenkor? Kinek lenne jó a szavazata és kinek nem? Pláne, ha éppen ez az egy szavazat döntene? A számlálóbizottság bezárkózik és ádáz küzdelmet vív a mindent eldöntő szavazatért. Írta, vágta és rendezte: Tóth Barnabás és Simonyi Balázs.

 

5. Állítsátok meg Terézanyut! (2006)

Következzen egy romkom a Trezor és A vizsga rendezőjétől, Bergendy Pétertől. Kéki Kata (Hámori Gabriella) csinos, vonzó nő. Van szerető édesanyja, három barátnője (Ónodi Eszter, Schell Judit, Major Melinda), és van egy megbízható barátja is, Marci (Elek Ferenc), aki már alig várja, hogy vőlegénnyé, férjé, sőt családapává léptessék elő. Minden készen áll a sikeres élethez, amely azonban egyre késik. Kéki Kata ugyanis egyáltalán nem boldog mindattól, amit a szeszélyes sors az ölébe csöppentett. Vitathatatlan adottságai ellenére ugyanis ebben a szép, ifjú, ámde mégis érettnek mondható korban neki nincs se igazi munkája, se igazi szerelme. Pedig állandóan keresi mind a kettőt. Szorgalmasan jár állásinterjúkra és legalább ilyen szorgalmasan próbálkozik különböző férfiakban meglelni az igazit. Először a Fonyóban (Hujber Ferenc), aztán Davidben (Csányi Sándor), utóbb Tamásban (László Zsolt).

 

6. Levegőt venni (2009)

Az újgazdag üzletember (Rába Roland) mindennel versenyez: önmagával, a korával és a férfiasságával. Egy hirtelen felbukkanó ismeretlenben (Trill Zsolt) vetélytársra lel, és a megsemmisítésére tör. Írta és rendezte: Bodzsár Márk.

7. Intim fejlövés (2009)

A film cselekménye egyetlen nap alatt játszódik. Négy férfi: Gábor (Szabó Győző), Ákos (Gáspár Tibor), Tomi (Kovács Lehel) és Balázs (Huszár Zsolt) ugyanazon az estén, ugyanabban az éjszakai klubban köt ki egymástól függetlenül, egy nehéz nap végén. A négy férfi négy külön történetének a szexualitás áll a középpontjában. Szajki Péter Simó Sándor-emlékdíjas filmje.

 

8. Halálkeringő (2010)

Elza (Dobó Kata), a megtört rendőrnő lába alól végleg kicsúszott élete talaja. Veszélyes szerelmi háromszögbe keveredett, szintén rendőr férjével (Mészáros Béla), és annak bűnöző barátjával (Lengyel Tamás). Hatalmas nyomás nehezedik rá, melyet csak az alkohol és a kokain képes valamelyest enyhíteni. Mindezek tetejében még terhes is, már jócskán a kilencedik hónapban. Bukott hősnőnknek váratlanul kétes megmentője érkezik, a rég nem látott, gyűlölt apa, a nyomozólegenda Rusty (Kern András) személyében. A látogatás erőtlen ürügye a lány 30. születésnapja, ám a szépre tervezett találkozásuk rövid úton klausztrofób kergetőzésbe csap át.

 

9. Magyar retró (2010)

Minek örült legjobban a magyar munkás a Kádár-korszakban? Mit vártak a munkáslányok az udvarlójuktól? Ki nyerte az 1961-es szántóversenyt? Miért ettek akkoriban annyit a magyarok? És miért nem tudtak dolgozni? Újabb nosztalgikus időutazás a Budapest retró 1-2, és a Balaton retró atyjától, Papp Gábor Zsigmondtól.

 

10. Free entry (2014)

Betti (Pusztai Luca) és V (Barta Ágnes) titokban és pénz nélkül szöknek be a Szigetre. Feltűnő párosuk felkelti a fiúk figyelmét is, ami lassan egy versenyt alakít ki kettejük között. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás egészen új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában. Betti egy helyes drogdílertől kér segítséget, hogy megtalálhassa V-t. Kiderül, hogy az életben nincs minden teljesen ingyen. Írta és rendezte: Kerékgyártó Yvonne.