Csúcson a fertőzöttség, újra bezártak a mozik Olaszországban

A koronavírus-járvány miatt október 26-tól ismét zárva tartanak a mozik, és egyéb korlátozásokat is bevezettek a dél-európai országban, és más szomszédos országokban is.

Februárban Olaszország volt az első európai terület, amit elért a Covid-19 fertőzés, így ez lett az első ország, ahol bezárták a mozikat. Június folyamán a filmszínházak újra megnyithattak az országban, nemrégiben azonban 19 644-es napi csúcsot ért el a fertőzöttség, így Giuseppe Conte miniszerelnök bejelentette, hogy a színházakkal, diszkókkal és játéktermekkel együtt a moziknak is be kell zárniuk a kapuikat.

Olaszországban ezenkívül ezzel párhuzamosan a vendéglátó-ipari egységekre is bevezettek korlátozásokat: a bárok és éttermek mostantól csak délután 6 óráig tarthatnak nyitva. Eközben Spanyolországban mindenkire vonatkozó részleges kijárási korlátozást léptettek érvénybe, ami az éjjel 11 és reggel 6 közötti idősávot érinti. A pontos időhatár azonban régiónként eltérő lehet.

A kép illusztráció, egy New Yorkban még tavasszal bezárt mozit ábrázol. Forrás: Bill Tompkins / Getty Images

 

Franciaország több régiójában (köztük Párizsban is) kiterjesztették a kijárási tilalmat: az most már este 9 és reggel 6 között érvényes. Mindez pedig nemcsak a népesség közel 70 százalékát, mintegy 46 millió embert érint, hanem a mozik nyitva tartását is, hiszen azoknak így minden nap a szokásosnál jóval korábban kell zárniuk. Az országban egyébként szeptemberben a koronavírus-járvány kitörése óta a legjobb box office eredményt produkálták a filmszínházak, 5 és félmillió dolláros bevételt – ez azonban így is csak a fele a francia mozik tavaly szeptemberi számainak.

Nagy-Britanniában – ahol a múlt hét óta este 10-től kezdődő korlátozás van érvényben a bárokban és éttermekben – a moziknak azt a könnyítést adták, hogy a 22 órai zárás csak az akkor kezdődő előadásokra érvényes, a már folyamatban lévő vetítésekre nem (azaz egy este 9-kor induló film még rendben lemehet). Ettől függetlenül a járvány tetőzése miatt az emberek félnek moziba járni, így sok helyen konganak az ürességtől a termek (más országokban is), annak ellenére, hogy a mozik nyitva tarthatnak. A szomszédos Írországban pedig eközben már október 7-én bezárták a filmszínházakat, és nem is szándékoznak a közeljövőben újranyitni őket.


(via The Hollywood Reporter)