David Bowie 6 zseniális filmes alakítása

David Bowie több karrierre való életművet hozott létre, és bár a fő csapásirányt mindig a zene jelentette, emellett különösen jó érzékkel vállalt el szerepeket a legkülönbözőbb filmekben. Zenészként is szeretett különböző karakterek bőrébe bújni, így a filmezés különösen testhezálló feladatot jelentett számára. A listánkba ugyan nem fért bele, de csütörtökön a Cinemaxon látható a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! című filmben, amit az új sorozat miatt amúgy sem árt átismételni.

 A tökéletes trükk

Bowie sokszor csak apróbb szerepeket vállalt, de még ezekben is rengeteget hozzátett a filmek hangulatához. Christopher Nolan a tökéletes embert találta meg benne a különös életű zseniális tudós, Nikola Tesla szerepére. Az énekes először nem is akarta elvállalni a szerepet, de az, ahogy a világ legtermészetesebb dolgaként elősétál a körülötte cikázó mesterséges villámok közül, a film egyik leghatásosabb pillanata.

 

Fantasztikus labirintus

 

Akinek volt szerencséje a nyolcvanas években gyerekfejjel végignézni a Fantasztikus labirintust, az biztosan nem felejti az egyszerre félelmetes és vonzó koboldkirályt, aki trükkös labirintusba csalja az öccsét kereső Sarah-t. Bár a film készítésében a Muppets alkotója mellett részt vett Terry Jones a Monty Pythonból és George Lucas, a maga idejében megbukott. Később viszont lassan, de biztosan kultfilmmé nőtte ki magát.

 

Boldog karácsonyt Mr. Lawrence

 

Az érzékek birodalma című erotikus botrányfilm japán rendezőjének filmjében erős férfiegyéniségek feszülnek egymásnak egy japán hadifogolytáborban. David Bowie a tábor szadista főparancsnokával dacol, és közben filmes pályája egyik legjobb alakítását nyújtja, amiből egyértelműen látszik, hogy ezen a pályán is lehetett volna több keresnivalója.

 

Krisztus utolsó megkísértése

Forrás: CutPrintFilm

Ennél jóval kisebb szerepet kapott Scorsese botrányos Biblia-feldolgozásában, ami a mai napig több országban be van tiltva. Érdekes választás Bowie-t megtenni a hatalmat és a fennálló rendet képviselő Poncius Pilátusnak, mégis gyönyörűen működik, amikor finom szavakkal elmagyarázza, miért ítéli halálra Isten fiát.

 

A graffiti királya

 

Miután személyesen is ismerte Warholt, és mindketten hasonlóan különc egyéniségek és nagyhatású alkotók, az ő bőrébe is látszólag könnyedén bújt bele. A Jean-Michel Basquiat életéről szóló filmben a fiatal New York-i művész mentorát játssza, és az biztos, hogy övé az egyik legjobb Warhol-alakítás.

 

A földre pottyant férfi

 

7 évvel a Space Oddity megjelenése után vállalt először filmszerepet, nem sokkal azután, hogy megteremtette az űrből érkezett Ziggy Stardust karakterét és másik alteregóját, a Vékony Fehér Herceget. A földre pottyant férfi sok rokonságot mutat velük, és rettentő jól áll neki a titokzatos és félelmetesen intelligens földönkívüli szerepe.