Diák Oscar-díjas egy magyar kisfilm

27 éve nem történt ilyen, amilyet most a Szürke senkik rendezője elért. Még a „nagy” Oscarra is van esély!

27 év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscart (Student Academy Award). Kovács István Ostrom című munkájával bekerült a Diák Oscar három díjazottja közé. Az, hogy a fiatal magyar rendező az arany, az ezüst vagy a bronz trófea tulajdonosa lesz, majd csak október 11-én derül ki, Los Angelesben, az amerikai Filmakadémia Samuel Goldwyn Theaterjében megrendezendő díjátadón.

Hutlassa Tamás és Osváth Gábor producerek elmondták, hogy az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostromot benevezhetik a legjobb rövidfilm kategóriába. Így a magyar vizsgafilm a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, amennyiben az Akadémia-tagok szavazatai alapján bekerül a jelöltek közé.

Forrás: Ostom Produkció

 

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. Kovács István korábban Betonzaj című rendezésével hívta fel magára a figyelmet, tavaly pedig I. világháborús tévéfilmje, a Szürke senkik nyerte el a legjobb tévéfilmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Az elmúlt két évben az Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek két filmje is bejutott a jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben. Diák Oscar-díjat viszont eddig egyetlen magyar alkotó nyert: Böszörményi Zsuzsa 1991-ben, Egyszer volt, hol nem volt... című vizsgafilmjéért.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)