Dokufilm készült két férfiről, akiket gyerekkorukban Michael Jackson állítólag szexuálisan zaklatott

  • Szűcs Gyula / PORT.hu

Filmjük az idei Sundance fesztiválon debütál, Leaving Neverland címmel.

Január 24. és február 3. között kerül megrendezésre Salt Lake City-ben a világ leghíresebb függetlenfilmes fesztiválja, a Sundance, amit még Robert Redford alapított 1981-ben. Itt fog debütálni Leaving Neverland címmel egy Michael Jackson életéről szóló dokumentumfilm is, amit még be sem mutattak, de máris hatalmas indulatokat szabadított el. A főszereplői ugyanis két harmincas férfi, akik azt állítják: Miachael Jackson nemcsak jó barátságba került velük és a családtagjaikkal, miután jártak a popsztár birtokán és magán vidámparkjában, Neverlandben, de szexuálisan is zaklatta őket, amikor még csak 7 és 10 évesek voltak.

Madártávlatból készített kép  Michael Jackson saját kisvasúttal, óriáskerékkel és csónakázó tóval is rendelkező Neverland Ranch-ének bejáratáról, a kaliforniai Santa Barbarában (fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

 

A Leaving Neverland azt mutatja be, hogyan került kapcsolatba a két fiú Michael Jacksonnal, és mi lett velük évtizedekkel később. A film rendezője Dan Reed, aki korábban olyan címekkel forgatott felkavaró témájú dokufilmeket, mint a The Charlie Attacks, a The Paedophile Hunter vagy a The Ground Zero Mosque. A két férfi kiléte nem publikus, de a Rolling Stone magazin kiderítette, hogy a 36 éves Wade Robsonról van szó. Wade Robson gyerekként több Michael Jackson-videoklipben is szerepelt (Black or White, Jam, Heal the World), éveken át jó barátságban volt a popkirállyal. Részben Michael Jackson segítségével felnőttként Britney Spears és az NSYNC koreográfusa lett, 2013-ban viszont úgy döntött, bepereli szexuális zaklatás miatt a 2009-ben elhunyt sztárt (érdekesség, hogy egy másik, 2005-ös molesztálási perben még Jackson védelmében szólalt fel, hogy bár sokszor aludt a neverlandi birtokon, soha nem történt köztük semmi). 2017-ben végül a bíróság úgy döntött, nem ad helyt Robson keresetének, azzal az indokkal, hogy ha a vádak igazak is, már Michael Jackson halála előtt pert kellett volna indítania szexuális zaklatás miatt.

A Neverland birtok jogi képviselője szintén nevesítette a dokumentumfilm két szereplőjét, Wade Robsont és James Safechuckot. Ők szerinte „a megtévesztés mesterei”, hiszen annak idején mindkettejük keresetét elutasította a bíróság. „Így ez az állítólagos dokumentumfilm is csak egy újabb kétes állítás, amihez megdöbbentő módon egy magát hitelesnek mondó filmkészítő is asszisztált valamiért”. (via Consequenceofsound.net)

Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás