Dokufilm készült két férfiről, akiket gyerekkorukban Michael Jackson állítólag szexuálisan zaklatott

Filmjük az idei Sundance fesztiválon debütál, Leaving Neverland címmel.

Január 24. és február 3. között kerül megrendezésre Salt Lake City-ben a világ leghíresebb függetlenfilmes fesztiválja, a Sundance, amit még Robert Redford alapított 1981-ben. Itt fog debütálni Leaving Neverland címmel egy Michael Jackson életéről szóló dokumentumfilm is, amit még be sem mutattak, de máris hatalmas indulatokat szabadított el. A főszereplői ugyanis két harmincas férfi, akik azt állítják: Miachael Jackson nemcsak jó barátságba került velük és a családtagjaikkal, miután jártak a popsztár birtokán és magán vidámparkjában, Neverlandben, de szexuálisan is zaklatta őket, amikor még csak 7 és 10 évesek voltak.

Madártávlatból készített kép  Michael Jackson saját kisvasúttal, óriáskerékkel és csónakázó tóval is rendelkező Neverland Ranch-ének bejáratáról, a kaliforniai Santa Barbarában (fotó: Frazer Harrison/Getty Images)

 

A Leaving Neverland azt mutatja be, hogyan került kapcsolatba a két fiú Michael Jacksonnal, és mi lett velük évtizedekkel később. A film rendezője Dan Reed, aki korábban olyan címekkel forgatott felkavaró témájú dokufilmeket, mint a The Charlie Attacks, a The Paedophile Hunter vagy a The Ground Zero Mosque. A két férfi kiléte nem publikus, de a Rolling Stone magazin kiderítette, hogy a 36 éves Wade Robsonról van szó. Wade Robson gyerekként több Michael Jackson-videoklipben is szerepelt (Black or White, Jam, Heal the World), éveken át jó barátságban volt a popkirállyal. Részben Michael Jackson segítségével felnőttként Britney Spears és az NSYNC koreográfusa lett, 2013-ban viszont úgy döntött, bepereli szexuális zaklatás miatt a 2009-ben elhunyt sztárt (érdekesség, hogy egy másik, 2005-ös molesztálási perben még Jackson védelmében szólalt fel, hogy bár sokszor aludt a neverlandi birtokon, soha nem történt köztük semmi). 2017-ben végül a bíróság úgy döntött, nem ad helyt Robson keresetének, azzal az indokkal, hogy ha a vádak igazak is, már Michael Jackson halála előtt pert kellett volna indítania szexuális zaklatás miatt.

A Neverland birtok jogi képviselője szintén nevesítette a dokumentumfilm két szereplőjét, Wade Robsont és James Safechuckot. Ők szerinte „a megtévesztés mesterei”, hiszen annak idején mindkettejük keresetét elutasította a bíróság. „Így ez az állítólagos dokumentumfilm is csak egy újabb kétes állítás, amihez megdöbbentő módon egy magát hitelesnek mondó filmkészítő is asszisztált valamiért”. (via Consequenceofsound.net)