Dühödt taxisok, robbanásveszélyes hangulat: itt az Oscar-nevezett Blokád új előzetese

Rövid, de pörgős egyperces trailer érkezett az október 20-án bemutatandó magyar történelmi filmhez, az 1990-es taxisblokádról és az akkori miniszterelnökről, Antall Józsefről szóló Blokádhoz, Magyarország hivatalos Oscar-nevezéséhez.

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila és Gáspár Tibor főszereplésével tavaly ősszel forgatott alkotás két idősíkon játszódik, hiszen Köbli Norbert forgatókönyvíró a kulisszák mögé tekintve vezet végig a 32 évvel ezelőtti, az egész országot megrázó politikai krízisen, illetve idézi fel az 1956-os forradalom napjait. A két korszakot Antall József személye köti össze, akinek az jutott osztályrészéül, hogy a barikád mindkét oldalán helytálljon.

„A taxisblokád négy napja szimbolikus esemény. A rendszerváltás utáni korai magyar demokrácia első erőpróbája. A konfliktusban óriási dilemmák és nehéz döntési helyzetek feszítették szét a társadalmat, rendezték át a politikai valóságot, illetve forgatták fel a mindennapokat. Az akkori miniszterelnök, az egykori 56-os forradalmár Antall József számára pedig a tét akkor is a demokrácia megvédése volt, ami a betegségével küzdve elmondhatatlanul nehéz feladatnak bizonyult.

Érzelmileg megragadóbb, hitelesebb történetet kitalálni sem lehetne a rendszerváltásról,

ezért is gondoltuk úgy a stábbal, hogy belefogunk ennek a hiánypótló filmnek az elkészítésébe” – nyilatkozta Tősér Ádám, a Blokád rendezője.


A direktor azt is hozzátette, hogy a hatalmas statisztériát, több száz korabeli, 1990-es és 1956-os járművet egyaránt igénylő filmet látványos moziélménynek szánják, ezért a stáb a tavalyi felvételek során változatos helyszíneken forgatott. A filmhez ugyanakkor különleges díszlet is készült. A Hungaroring versenypályán életnagyságban építették fel az Árpád-hidat, ami anno a benzinárak ellen tüntető, a fővárost lezáró taxisok egyik legfontosabb gócpontja volt, ahol a több ezres sokadalom nem engedte át a kivonuló rendőröket. Ezt a komplex tömegjelenetet természetesen nem lehetett az eredeti helyszínen rögzíteni, ezért döntöttek a készítők a híd reprodukálása mellett Mogyoródon.

A 95. Oscar-díjátadó legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett Blokád képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A már említett színészek mellett az alkotásban játszik még Tóth Ildikó, Végh Zsolt, Márkus Luca, Sütő András és Szacsvay László is.

A filmet október 20-án mutatják be a magyar mozik.


(via InterCom)