Edward Norton egy komor Hulk 2 mozifilmet is akart anno, de a Marvel leszavazta

2008-ban még úgy volt, két Hulk-filmben szerepel, aztán jön a Bosszúállók. Kevin Feige azonban lecserélte Mark Ruffalóra.

Edward Norton, a 2008-as A hihetetlen Hulk sztárja nagyon szeretett volna egy olyan sötét és karcos Hulk-folytatást, mint amilyen Christopher Nolan Batman-trilógiája volt a konkurens Warnernél, de a Marvel nem kért belőle. Az 50 éves sztár a New York Timesnak adott interjújában mesélt arról, miért futott zátonyra annak idején ez a filmterve.

Eredetileg Nortont két mozifilmre szerződtette le a Marvel, hogy kiköszörülje azt a csorbát a cég hírnevén, amit az Ang Lee-féle Hulkkal elszenvedtek. A Marvel-képregényfilmek atyaúristene, Kevin Feige kezdetben Nortonnal a fedélzeten képzelte el a Bosszúállók összeállását, amit már a 2008 májusában bemutatkozó Vasember stáblista utáni jelenetében felvillantott, és Norton pár hónappal ezután mozikba küldött Hulkja végén is feltűnt Robert Downey Jr., azaz Tony Stark, egy új szuperhős csapatot vizionálva.

Két film készült volna, egy eredettörténet és egy másik, amiben Hulk egy megfontolt lángész lett volna, a fickó, aki készen áll végig menni az úton. Azt mondták erre [a Marvelnél], hogy pontosan ezt akarják ők is. Aztán kiderült, hogy mégsem ezt akarták.

Kevin Feige 2010-ben jelentette be hivatalosan a Bosszúállók-mozifilm szereplőinek névsorát, és ott már nem szerepelt Edward Norton neve, Mark Ruffalo kapta meg Hulk szerepét. Feige szerint emögött nem gazdasági döntés volt, hanem az, hogy minden Bosszúállót olyan színésznek kell alakítania, akik kreatívak és együttműködőek. Norton szerint viszont anyagi okok voltak a színészváltás mögött, olcsón dolgozó sztárok kellettek a Marvelnek, nehogy túl ráfizetésesek legyenek az egymásra épülő mozifilmek. Ebben valószínűleg igaza is van, mivel ő már a 2002-es Vörös sárkányért is 8 millió dollárt kapott, míg Mark Ruffalónak elég volt 2-3 millió is a Bosszúállókért (no persze az idei Végjátékért már ő is 15 milliót kapott).

Pozitív hangulatú beszélgetéseink voltak a további filmekkel kapcsolatban, és megnéztük, mennyi időt kellene ezekre rászánni. Én voltam az, aki végül nem ment bele a dologba. Őszintén megmondom, több pénzt kértem volna el, mint amennyit fizetni akartak nekem. De még csak nem is emiatt nem lett újabb Hulk-mozifilmem. Kevinnek volt egy remek elképzelése arról, hogy mit kellene csinálni. Viszont ennek a tónusa és a tematikája nem olyan volt, mint amire én szívesen fordítottam volna az időmből.

Később Nortonnak voltak olyan nyilatkozatai, hogy a 2008-as Hulk-filmnek nem volt elég jó a forgatókönyve – ez később úgy csapódott le sokaknál, hogy a színész megsértődött és a Marvel ellen áskálódik. Egy ilyen mondat a Comedy Centralon is elhangzott tőle, amikor Bruce Willist égették be a kollégái a Roast of Bruce Willis című műsorban, amit Norton később úgy kommentált: szerinte egyértelmű, hogy ezzel saját magát égette le, és az embereknek tudni kellene felismerni a viccet, fel kellene nőniük. (via The Hollywood Reporter)