Egy kis vérzivatar Sam Mendestől

Minden nagy rendezőnél elérkezik az a pillanat, hogy háborús eposzt akar rendezni: Sam Mendesnél most jött el, hősei pedig már az első előzetesben megmerítkeznek az első világháború poklában.

Sam Mendes megcsinálta a maga Dunkirkjét, de Christopher Nolan filmjével ellentétben ő nem a II. világháború, hanem az első világégés poklába viszi el a nézőt és hőseit, egyszerű angol katonákat - mivel pontosan ugyanolyanok az egyenruhák, a különbség elsőre nem is olyan szembetűnő. Bár nincs konkrét ütközet megnevezve, a szakértők szerint a csak 1917 címre hallgató film jó eséllyel az arrasi csata sokszor átláthatatlan forgatagában játszódik, hősei pedig két egyszerű katona. Azt a feladatot kapják, hogy az ellenséges vonalak mögött megtaláljanak egy brit zászlóaljat, és eljuttassák nekik a támadást lefújó parancsot, ezzel több száz bajtársuk életét mentve meg, akik között ott van egyikőjük öccse is – akik mind egy csapdába rohannának bele. A most megjelent, rendkívül látványos előzetes viszont a történetről meglehetősen keveset árul el, csak a parancs hangzik el Colin Firth szájából, és rengeteg teljesen különböző csatajelenetet látunk. És még valami nem derül ki innen.

Mendes, aki a 007 Spectre - A Fantom visszatér (2015) óta most rukkol elő új filmmel, a tervek szerint egy hosszú snittel meséli el egyetlen véres nap történetét, az agyonvágott trailerből viszont nem derült ki, hogy képes volt-e ezt a gigászi feladatot végrehajtani. Gigászi a csatatér méretei, a különböző helyszínek miatt, amik közül földalatti járatokat, folyókat, lövészárkokat látunk, valamint az akció gyorsasága miatt, de ha sikerült, az valódi bravúr – és pont azért érthetetlen, hogy a kissé hatásvadász háttérzenére összerakott kedvcsinálóból ez nem derül ki. Persze mindez így is hatásos, és Mendes, aki karrierje során először jegyez forgatókönyvet, amihez az a Krysty Wilson-Cairns volt a partnere, aki a Londoni rémtörténeteken, illetve Edgar Wright új filmjén, a Last Night in Sohón is dolgozott, nem bízott sok mindent a véletlenre.

Bár a két főszereplő katonát a viszonylag ismeretlen George MacKay és Dean-Charles Chapman alakítja, az impozáns szereplőgárda tagja az egyenruhában most is remekül mutató Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Andrew Scott és Mark Strong, az operatőr pedig a nagyszerű Roger Deakins. A filmet a hírek szerint első körben karácsonykor mutatják be limitált számú filmszínházban, majd 2020. január 10-én kerül általános forgalmazásba, és ne tőlünk kérdezzék, hogy ezt miért ilyen bonyolultan intézik.