Egy politikus ott is botrányt kavar, ahol minden rendben

Ok nélkül gyalázta Ryan Gosling űrhajós filmjét egy republikánus szenátor.

Még nem is látta Az első ember című, Neil Armstrong Holdra szállását bemutató, az Oscar-díjas Damien Chazelle (Kaliforniai álom) által rendezett filmet, de már van véleménye róla Marco Rubio floridai szenátornak (akiről szélesebb körben akkor hallhattunk, amikor a floridai iskolai lövöldözés után kiderült, hogy a fegyverlobbi támogatta a választási kampányát).

 

 

„Az amerikai emberek finanszírozták ezt a küldetést, amerikaiak építették a rakétákat, amerikai technológiával, és amerikaiak voltak az asztronauták is. Ez nem egy ENSZ-misszó volt” – osztotta meg felháborodva a politikus a Business Insider azon cikkét, amely szerint Az első emberből „kifelejtették” az amerikai zászlót a Holdra lépés jelenetében.

A szóban forgó tévedés azután terjedt el, hogy a film sztárja, Ryan Gosling úgy nyilatkozott a Velencei Filmfesztiválon az elmúlt hétvégén az alkotáshoz kapcsolódó sajtókonferencián, hogy az általa megformált Armstrong nem (csak) egy amerikai hősnek tekintette magát, hiszen az általa megvalósított dolog – amit 400 ezer ember munkája tett lehetővé – nem amerikai, hanem egyetemes emberi teljesítmény volt.

Ezt a nyilatkozatot sikerült néhány kiadványnak (The Telegraph, Breitbart, Business Insider) úgy eltorzítania, mintha Az első ember egy hazafiatlan mű lenne, amiből szándékosan kihagyták még az amerikai zászlókat is – majd Rubio szép kis botrányt kerekített a történetből, anélkül, hogy látta volna az egyébként az első nézők és kritikusok által az egekig magasztalt filmet.

A politikus nyilatkozatára reagálva először a Daily Beast szerkesztője, Marlow Stern védte meg Az első embert: azt írta (miután látta a filmet!), hogy a Holdra lépés jelenetében valóban nem mutatják meg, ahogy látványosan kitűzik az amerikai zászlót, de a mű számos más képsorában felbukkan a Holdon a csillagos-sávos lobogó, köztük egy kifejezetten hosszú szekvenciában is, amikor Armstong és társai kilépnek az égitestre.

Jason Clarke a Deauville-i Fesztiválon. Forrás: Foc Kan / WireImage / Getty Images

 

Ezt követően Neil Armstrong fiai is megerősítették, hogy apjuk nem amerikai hősként tekintett magára (Gosling maga is úgy adta a nyilatkozatot, hogy elmondta: többször is beszélt a hozzátartozókkal). Végül Az első ember egyik sztárja, az Edward Higgins White-ot alakító Jason Clarke is megszólalt az ügyben, és nonszensznek nevezte az egész felvetést.

„Maga az egész film hazafias.

Magától értetődik, hogy Amerika, az amerikai emberek, az emberiség és az egész bolygó egyik legnagyobb teljesítményét ünnepli” – mondta a Deauville Film Festivalon, ahol életműdíjat vett át. „Az emberek inkább összeesküvés-elméleteket keresnek az igazság helyett” – tette hozzá a színész.


(via Independent)