Egy újságírót ölne meg a legszívesebben

A botrányfilmes, Lars von Trier még mindig tudja, mit kell mondani. Ezúttal arra reagált, hogy felháborodott tömegek hagyták el a termet Cannes-ban új filmjének vetítése közben.

Ahogy arról többször írtunk, a nagy kedvvel sokkoló dán rendező új filmjével, A ház, amit Jack épített című sorozatgyilkosos thrillerrel minden eddiginél messzebbre ment. Már az alkotás előzeteséből és az alkotó saját nyilatkozataiból tudni lehetett, hogy a nézőknek orbitális durvulásra kell számítaniuk, a mű hétfői, cannes-i világpremierjén mégis sokakat kikészítettek a látottak – száznál is többen hagyták el a mozitermet.

Több jelenetben tisztán látszik, ahogy a címszereplő (Matt Dillon alakításában) nőket csonkít és fojt meg, a legtöbben pedig akkor távoztak, amikor az őrült gyilkos két kisgyermeknek vadászpuskával viszi le szó szerint a fejét. De sokaknál az állatkínzás verte ki a biztosítékot, hiszen a filmben azt is láthatjuk, ahogy levágják a lábát egy kiskacsának.

Most Trier végre megtörte a csendet, és nyilatkozott az ügyben a dán Cineuropának. Az alkotó elmondta, hogy kifejezetten elégedett volt a nézői reakciókkal, amelyek nagyon megnyugtatták. „Nagyon fontos, hogy ne szeressen mindenki, mert akkor valamit rosszul csinálsz.

De még ezzel együtt sem vagyok teljesen biztos benne, hogy eléggé utálták.

Ha egy filmem túl népszerű lesz, nagy bajban vagyok. De ez a fogadtatás rendben van a részemről” – mondta a rendező.

Forrás: Target Presse Agentur Gmbh/Getty Images

 

A filmes a thrillerhez kapcsolódó kutatómunkájáról is mesélt, és elmondta, hogy nagyon sok Patricia Highsmith-t olvasott, és hogy nagy élvezetet jelentett a számára megírni a szadista rém tetteiről szóló sztorit. „A sorozatgyilkosokról ugyan nem sokat tudok, de a pszichopatákról annál többet.

Persze én magam nem öltem meg soha senkit. De ha rászánnám magam, minden bizonnyal egy újságíróval kezdeném”

– viccelődött Trier, aki nem először okoz botrányt egy kijelentésével Cannes-ban: hét év után most először térhetett vissza a fesztiválra, ahol persona non gratának minősítették egy Hitlert és a zsidókat emlegető kijelentése miatt (erről itt írtunk részletesebben).

De ezúttal sem volt szívbajos, és az újságírók esetleges meggyilkolására vonatkozó poénja után még beszámolt róla, hogy mostanában egyre szégyenlősebb, mivel leszokóban van az alkoholról, és emiatt kevesebb nyilvános programon vesz részt – Cannes-ban azonban kivételt tesz, hiszen „itt lehetetlen nem inni”. „Szóval pillanatnyilag szüneteltetem ezt a leszokás dolgot. Nem veszek be Antabust se (az alkohol iránti vágyat csökkentő tabletta – a szerk.), mert

ha nagy hullámban támad a szorongás, akkor azt leginkább alkohollal tudom kezelni”

– zárta nyilatkozatát a botrányfilmes.


(via The Guardian)