Egyáltalán miért félünk a bohócoktól?

A legfélelmetesebb bohócok a filmekben.

A középkorban a szórakoztatás egyik bevett formája volt a festett arcú, színes ruhákban parádézó bohócok bolondozása, és a karneválok alkalmával gyakorlatilag bármit kimondhattak, még olyan dolgokat is, amelyekért egyébként kemény büntetés járt volna. Andrew Stott, a középkori bohócok szakértője szerint a bohócok afféle görbe tükröt állítottak úgy általában az élet és a társadalom elé, és folyamatosan az élet végességére emlékeztették az embereket, no meg azt dörgölték az orruk alá, hogy mindannyian kicsinyes, röhejes és oktalan állatok vagyunk.

Az első modern bohócnak az 1800-as évek Angliájának hírneves komédiását, Joey Grimaldit tekintik, mert sminkje és öltözéke már a maiakét idézte. Sőt, a mai celebekre is igen hasonlított, ugyanis tudatosan eljátszotta a vidámságot a nyilvánosság előtt, noha valójában komor és megtört ember volt – a szomorú komédiás archetípusának is tekinthetjük. Első felesége szülés közben meghalt, alkoholista fia pedig harmincévesen. Grimaldi testi problémáit is ügyesen titkolta, mert akrobatikus mutatványai ízületi problémái miatt erős fájdalmakkal jártak és légzési nehézségei voltak olyankor.

Grimaldi francia változata a gyilkos bohóc "ősatyja": Jean-Gaspard Deburau Pierrot-nak öltözve 1836-ban agyonvert egy fiút a sétapálcájával. Azzal indokolta a tettét, hogy a fiú nyilvánosan sértegette, ezért ölte meg. Mégis felmentették.

A későbbiekben többen is erőszakkal párosították a bohócokat, köztük a leghírhedtebb a közismert sorozatgyilkos, John Wayne Gacy. Gyerekzsúrokon és jótékonysági rendezvényeken Pogo bohócként bolondozott, miközben ugyanabban az időben, 1972 és 1978 között legalább 33 férfit erőszakolt és ölt meg. Az őt figyelő rendőröknek egyszer azt mondta, hogy "Tudjátok, a bohócok megúszhatják a gyilkosságot."

Forrás: Getty Images/ Donaldson Collection

 

A bohócok azért is kelthetnek kényelmetlen érzéseket, mert az arcukra festett, természetellenesen széles vigyor leplezi valós érzelmeiket, illetve visszatetszőnek tűnhet, hogy egy felnőtt férfi talán túlságosan is közvetlen módon játszik a gyerekekkel. Már magát azt is végtelenül szomorúnak tartják, hogy valaki bohócnak öltözzön, és már-már mániákusan magára erőltesse a vidámságot. Sőt, vannak, akik tényleg félnek a bohócoktól, és ennek a fóbiának még neve is van: kuloulrofóbia. Ennek hátterében maga a smink okozta rémület, az érzelmek elpalástolása, az arcra fagyott vigyor, a gonosz bohócokkal való képzettársítás, illetve gyerekkori trauma is állhat.

A horrorfilmek készítői is boldogan használják a gonosz bohóc toposzát, lássuk a legrémisztőbbeket!

 

Clown

Jon Watts, a Pókember: Hazatérés és Idegenben rendezője 2014-ben forgatta le ezt a testhorrort, amelynek főszereplője szó szerint bohóccá változik. Piros orra nő, a bőre sápadttá fakul, a haja keszekusza bokorrá alakul, és így tovább. És nem lesz barátságos.

 

Az 1000 halott háza és Az 1000 halott háza 2. - A sátán bosszúja

Rob Zombie filmjeiben talán a legemlékezetesebb – ha nem a legidegesítőbb – figura a bohócjelmezes Spaulding kapitány. A mocskos szájú fickó az alapjaiban elcseszett, gyilkos Firefly család feje.

 

Gyilkos bohócok az űrből

Az 1988-as eszement horrorkomédia épp arról szól, amit a címe sugall: gyilkos bohócok érkeznek a világűrből, és cirkuszi sátor űrhajójukból elősettenkedve nagyon-nagyon viccesen gyilkolásznak. Kötelező darab a trash filmek kedvelőinek.

 

Poltergeist

Steven Spielberg/(Tobe Hooper) klasszikusának legfélelmetesebb jelenetei a kissrác szobájában zajlanak. A székben üldögélő, életnagyságú bohóc már alapvetően rémisztő (a kis Robbie le is takarja egy kabáttal), de amikor a házban garázdálkodó szellemek életre keltik, és megtámadja a kisfiút, garantáltan életre szóló traumát okoznak a nézőnek is.

 

Halloween

Michael Myers hófehér maszkja közismert, de arra talán csak John Carpenter klasszikusának igaz rajongói emlékeznek, hogy bohócjelmezt visel, amikor mindössze hatévesen megöli a nővérét. A zseniális kezdőjelenet ráadásul a maszkon át, csupán a szemkivágásokon keresztül láttatja az eseményeket, így sokáig nem is tudjuk, hogy egy kisfiú követi el a gyilkosságot.

 

Zombieland

A vidámparki mészárlás során felbukkan egy igencsak ramaty állapotban lévő zombibohóc (vagy bohóczombi, fene se tudja), de egy jól irányzott kalapácsütéssel gyorsan véget vetnek a nyáladzásának.

 

Batman visszatér

A Pingvin cirkuszi sereglete telis-tele van különböző bohócokkal, és némelyikük igencsak félelmetes. Na jó, inkább mindegyik, még a szomorú bohócok is.

 

Krampusz

Ebben a vicces, ugyanakkor nyomasztó karácsonyi horrorban egyszeriben rémálommá válik az ünnep. A véres kalandok során egy predator-pofájú játékbohóc egyben fal fel egy gyereket. Bónuszként az alábbi videóban láthatunk még vérszomjas angyalkát és szögbelövővel lődöző, genyó mézeskalácsemberkéket is.

 

Karácsonyi lidércnyomás

Halloweenváros fura lakói között van egy kövér, hegyes fogú, John Wayne Gacy-re hajazó nem túl bizalomgerjesztő bohóc is.

 

Amerikai Horror Story

A sorozat Rémségek cirkusza alcímű negyedik évadában bukkan fel a szörnyűséges bohóc, akiben szintén nem nehéz észrevenni Gacy-t. Már a lista eddigi bohócai is félelmetesek voltak, de ennek láttán tényleg meghűl az ereinkben a vér, a maszkmesterek derekasan odatették magukat. A Twisty nevezetű förtelem olyan népszerű lett, hogy viszontláthattuk a hetedik évadban, a Szektában.

 

Az

Természetesen nem maradhat ki Stephen King Krajcáros bohóca sem, akit az 1990-es tévéfilmben Tim Curry és a frissen bemutatott filmben Bill Skarsgård is zseniálisan alakít.

 

(Források: Telegraph, Gizmodo)