Egymilliárd egy ruháért? Íme minden idők legdrágább filmes ereklyéi

Vannak, akik gyufásdobozokat vagy porcelántányérokat gyűjtenek, és vannak, akik filmes ereklyéket szereznek be elképesztő összegekért. Egy hétköznapi filmrajongónak maradnak a plakátok, könyvek és figurák, most azokat a tárgyakat mutatjuk be, amiket a világ legpénzesebb és legelszántabb filmrajongói zsebeltek be.

Robby, a Robot

 

Tavaly novemberben másfél millió forintos összegért vitték el a Tiltott bolygó című sci-fi klasszikus robotját egy aukción, és ezzel új rekord született. Az 1956-ban forgatott filmből később sokat merítettek a Star Trek alkotói, és bár mai szemmel nézve néhol megmosolyogtató, Robby, a robot kifejezetten meggyőzően néz ki. Robby egyébként később felbukkant többek között a Homályzóna című tévés sci-fi sorozatban, és később az Addams Familyben.

 



James Bond Aston Martinja

 

Nem meglepetés, hogy a James Bond-filmek egyik kelléke felkerült erre a listára, hiszen a stílusos titkosügynök tele van értékes kütyükkel. Ezek közül is kiemelkedik az Aston Martin, ami a Goldfingerben és a Tűzgolyóban szerepelt, amikor még Sir Sean Connery játszotta James Bondot. A híres járgányt 2010-ben 4,6 millió dollárért, azaz 1,3 milliárd magyar forintért vette meg egy gyűjtő.

 

 

Marilyn Monroe ruhái

 

Az ötvenes évek ikonjának több ruhadarabja kelt el eszméletlen összegekért. A szoknya, amit a Hétévi vágyakozás című filmben libbentett fel egy fuvallat, 1,3 milliárd forintot ért. Az a ruha pedig, amiben John F. Kennedynek énekelte el a boldog születésnapot című dalt, még drágábban, 1,35 milliárdért kelt el.

 

 

A máltai sólyom

 

Minden idők egyik leghíresebb film noir-ja A máltai sólyom, amiben Sam Spade, azaz Humphrey Bogart eredetileg egy eltűnt lány után nyomoz, de kiderül, hogy ennél jóval többről van szó.  A műfajteremtő krimiben mindenki egy drágakövekkel kirakott arany sólymot próbál megkaparintani, amit a díszletesek persze ennél olcsóbb anyagokból állítottak elő, ráadásul nem is csak egyetlen darab készült. A különböző verziókért szép összegeket fizettek a nagypénzű filmrajongók. A legdrágábban egy fémből készült madár kelt el, ezt 1,1 milliárd forintos összegért vitték el egy aukción. 85 millió forintot azért az a műgyantából készült változat is megért, amit egy bolhapiacon talált egy Emmy-díjas producer.

 



Audrey Hepburn ruhája a My Fair Lady-ből

 

A híresen törékeny alkatú színésznőből egész tisztességes úrinőt faragott Higgins professzor George Bernard Shaw klasszikus drámájának filmváltozatában, amit George Cukor rendezett. Bár amikor elvitte a híres ascoti derbire, azért kicsúszott a száján egy veretesebb kiáltás, amitől egy idős asszony rögtön elájult. Anglia egyik legkomolyabb kiöltözős eseményére a színésznő is tündérmesébe illő habos-babos ruhát kapott a kötelező extravagáns kalappal, és a ruhadarabért később egymilliárd forintos összeget fizetett egy gyűjtő.

 

 

Az oroszlán bundája

 

Az Óz, a csodák csodája az egyik legnagyobb filmklasszikus Hollywood hőskorából, és bár Dorothy flitteres piros cipői is híresek, a legtöbb pénzt a gyáva oroszlán gúnyájáért fizettek ki. A bunda sokáig az MGM stúdió raktárában porosodott, aztán négy évvel ezelőtt árverezték el 850 millió forintért. Dorothy piros cipőiből egyébként több pár maradt fenn, ezek közül az egyik a jelenlegi becslések szerint 5-8 milliárd forintot érhet, de nem eladók. A gazdájuk idén szerezte vissza őket az FBI közreműködésével, miután 13 évvel ezelőtt ellopták egy múzeumból.

 

Forrás: Guardian