El a kezekkel ezektől az alakításoktól!

Sajnos évek, lassan évtizedek óta igaz a közhely, hogy a remake-ek és rebootok korát éljük. Vannak azonban olyan örök érvényű alakítások, amelyekkel kapcsolatban egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egy másik filmben vagy sorozatban valaki más formálja meg az adott figurát.

Robin Williams mint Mrs. Doubtfire

Chris Columbus 1993-as családi filmjét, a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy vant valószínűleg senkinek nem kell bemutatni (egy tévés bábművész válása után elveszíti a jogot, hogy szabadon együtt lehessen három gyerekével, ezért úgy dönt, idős angol házvezetőnőnek maszkírozva férkőzik a közelükbe). A néhai Robin Williams alakítása pedig azért olyan ikonikus benne, mert a közkedvelt komikus megmutathatta, hogy valójában milyen sokoldalú, azaz felvillanthatta mélyebb, drámai oldalát is – aminek (továbbá a mű témájának és forgatókönyvének) köszönhetően a nézők tényleg felváltva sírhatnak és nevethetnek. S habár számos sokoldalú színészt ismerünk, a Mrs. Doubtfire-t valahogy nem tudjuk elképzelni mással a címszerepben.

Forrás: InterCom


Ray Liotta mint Henry Hill

A napokban elhunyt Ray Liotta a 90-es években még sokkal nagyobb ígéretnek számított, mint amekkora pályát végül sikerült befutnia – és erről leginkább a Scorsese egyik legjobb gengszterfilmjében, a Nagymenőkben nyújtott igen átélt alakítása tehet. A Nicholas Pileggi Wiseguy című könyvén alapuló alkotásban ugyan Liottán kívül még olyan sztárok remekeltek, mint Robert De Niro vagy Joe Pesci, az ő játéka mindegyikükénél felejthetetlenebb volt – és ami nem elhanyagolható körülmény: átélhető, erőteljes, de (a Pesci- vagy De Niro-féle) túlzásoktól mentes. Nem csoda, hogy annak ellenére, hogy Henry Hill nem kitalált karakter, hanem valóban élt személy (volt), a neve szinte egybeforrt Liottáéval.

Forrás: InterCom


Morgan Freeman mint Red

A remény rabjai című Stephen King-adaptációt szinte mindenki imádja: nemcsak az IMDb-n van bérelt helye a TOP250 Movies lista legtetején, de nálunk itt a PORT-nál is a Top 100-én. A lebilincselő sztori mellett mindez nagyban köszönhető Morgan Freeman játékának, aki ugyan csak másodhegedűs a valódi főszereplő, Tim Robbins mellett, de mivel ő a film narrátora is, olyan sokat tesz hozzá az élményhez, hogy hamarabb tudnánk egy új Andy Dufresne-t megszokni, mint hogy valaki más hangján halljuk a legendássá vált utolsó mondatokat: „Remélem, sikerül átjutnom a határon.

Remélem, találkozom a barátommal, és megrázhatom a kezét.

Remélem, az óceán olyan kék, mint álmaimban volt. Remélem...”


Melissa McCarthy mint Megan

Melissa McCarthy ugyan kiváló komika, de pályája során rengeteg mellényúlása volt már, főleg mostanában (A lecsap csapatot például elég nehéz megbocsátani). S habár a 2011-es Koszorúslányok, az egyik legjobb női vígjáték idején már sokan szerették a Szívek szállodája című sorozatban való szereplése miatt, a nagyközönség számára itt mutathatta meg először, milyen fergetegesen tud komédiázni. A legjobb barátnője esküvői tanújának címéért küzdő szerencsétlen Annie (Kristen Wiig) kalandjaiban McCarthynak csak egy apró szerep jutott az egyik koszorúslány (egyúttal a menyasszony jövendőbeli sógornője) megformálásával, azt mégis olyan jól, nemcsak rengeteg humorral, de sok érzelemmel oldotta meg, hogy egyszerűen lehetetlen Megant más duci komika alakításában elképzelni.


Maggie Smith mint Violet Crawley

A 2010 és 2015 között futott brit kosztümös sorozat, a Downton Abbey, ami utóbb két nagyjátékfilmes folytatást is megért, rekordidő alatt sokak kedvencévé vált. A népes Crawley család tagjai közül pedig a nézők sokakat megszerettek – a legnagyobb rajongótábora mégis az idős Lady Violet Crawley-t, Grantham earljének (Hugh Bonneville) édesanyját megformáló Maggie Smith-nek van, még a fiatalabb generációk körében is.

Számos olyan mém született, ami fanyar beszólásait örökíti meg: ez is azt jelzi, hogy a figura szinte eggyé vált a veterán színésznő ikonikus alakításával.

Smith-t ugyan számos más helyen láthattuk, sőt, olyan közönségkedvenc franchise-ban is feltűnt, mint a Harry Potter-filmek, a Downton Abbey után viszont legtöbbünk számára örökké a Crawley család matriarchája marad, hiszen egész pályafutása során talán ez a szerep illett hozzá a legjobban.


Bryan Cranston mint Walter White

Az AMC 2008 és 2013 között öt évadon át futott sorozata, a Breaking Bad nemcsak azért volt olyan izgalmas, mert egy átlagember, egy gimnáziumi kémiatanár egészen szokatlan karriertörténetét mutatta be (nevezetesen azt, hogy metamfetamint előállító alvilági figura lesz belőle), hanem azért is, ahogy mindezt a karaktert megformáló Bryan Cranston megragadta. Cranston addigra már veterán, sőt kifejezetten foglalkoztatott karakterszínésznek számított, de nem véletlen, hogy

a Breaking Bad csinált egy csapásra sztárt belőle.

Nagyon kevés olyan széria van, amit a nézők 62 epizódon keresztül egyszer sem unnak meg, márpedig a Breaking Baddel, nagyrészt Bryan Cranston munkája miatt, épp ez történt. Nem csoda, hogy amikor bővítették a franchise-t (lásd a Better Call Saul című sorozatot és az El Camino című Breaking Bad-nagyjátékfilmet), inkább egyéb karakterekre koncentráltak, hiszen az ő alakítása megismételhetetlen.

Forrás: AMC

 

Millicent Simmonds mint Regan

A Hang nélkül-filmek első darabja annak idején hatalmasat szólt a mozikban, ami a kiváló forgatókönyvnek, az addig színészként ismert John Krasinski rendezői munkájának és a színészgárda összjátékának volt köszönhető, de bármennyire is remekelt a többi színész, a siketnéma tinilányt, Regant egyszerűen lehetetlen mással elképzelni Millicent Simmondson kívül. A való életben is siketnéma Simmonds és Hang nélkül-beli karaktere olyan szinten eggyé vált, ami nagyon ritka a filmtörténelemben. Az ifjú színésznő játéka azonban természetesen nemcsak azért volt olyan átélt, mert nem kellett színlelnie a siketséget és nulláról megtanulnia a jelnyelvet, hanem rendkívül kifejező arcjátéka miatt is.

Millicent Simmonds a Hang nélkül 2-ben. Forrás: UIP-Duna Film


Samuel L. Jackson mint Jules

Szűk egy évvel ezelőtt elterjedt a neten a Ponyvaregény eredeti szereposztása, azaz azon színészek névsora, akikkel Quentin Tarantino eredetileg meg akarta valósítani azóta kultikussá vált filmjét. Ennyi idővel a mű bemutatása után egyenesen szentségtörés arról hallani, hogy a Bibliát idéző, majd egzisztenciális szorongással és lelkiismereti válsággal küzdő bérgyilkos, Jules figuráját eredetileg Laurence Fishburne alakította volna, de még Eddie Murphy neve is felmerült Samuel L. Jacksoné előtt. A lista összes filmje közül talán a Ponyvaregény az, amiről a legkevésbé tudjuk elképzelni, hogy remake-elnék, de ha mégis megtörténne ez a rettenet, az fájna a legjobban, ha nem kedvenc káromkodós színészünk szavalná el az Ezékiel 25:17-et.


(via ScreenRant)