Életműdíjat kap Kathleen Kennedy, „Indiana Jones és a Star Wars anyja”

A Lucasfilm elnökasszonya, számos Spielberg-kasszasiker producere a Brit Filmakadémia legmagasabb rangú elismerését veheti át jövőre.

Rangos életműdíjat kap jövőre Kathleen Kennedy a Brit Film- és Tévéműsorgyártás Művészeti Akadémiájától (ez a British Academy of Film and Television Arts, a BAFTA-díjátadó házigazdája), hálából azért, amiért közel 40 éves produceri pályafutása során szinte mindig Nagy-Britanniában forgatta le producerként Steven Spielberg és George Lucas legnagyobb kasszasikereit. Kennedy, aki az 1981-es Frigyláda forgatása idején még Spielberg asszisztense volt, majd később az Amblin társalapítója és a Lucasfilm elnöke lett, 2020. február 2-án veheti majd át a Prestigious BAFTA Fellowship Awardot, ami nagyjából egy brit tiszteletbeli Oscar-díjat jelent.

Kathleen Kennedy és JJ Abrams Az ébredő Erőt népszerűsítik a Disney 2015-ös Star Wars Celebration rendezvényén, a kaliforniai Anaheimben (fotó: Albert L. Ortega/Getty Images)

 

A szórakoztatóiparban eltöltött évtizedek alatt a producerként felügyelt filmjei (Indiana Jones, Vissza a jövőbe, Jurassic Park, Schindler listája, stb) összesen 25 Oscart és 27 BAFTA-díjat kaptak. Dolgozott Spielberg és Lucas mellett David Fincherrel, Martin Scorsese-vel, Clint Eastwooddal, Robert Zemeckisszel és JJ Abramsszel is. Az idén bemutatott Star Wars-produkciók közül a Skywalker korát és a The Mandalorian tévésorozatot jegyzi producerként. Ő maga így kommentálta a BAFTA-életműdíját, hálával gondolva a brit filmgyártásra:

A brit filmkészítés mindig is jelentős szerepet játszott az életemben és a karrieremben. Olyan művészek határtalan képzelete és kreativitása inspirált, mint Tom Stoppard, David Lean, Chris Nolan, Stephen Daldry és Peter Morgan. A közelmúltban a Star Wars-filmek is az Egyesült Királyság stúdióiban forogtak, így ismét abban a kiváltságban részesülhettem, hogy brit filmkészítőkkel dolgozhattam, akikkel a kiváló munkakapcsolatom a Frigyláda 1980-as forgatásával kezdődött. Nagyon örülök annak, hogy megkaptam a BAFTA életműdíját, és hihetetlenül hálás vagyok azért, hogy úgy dolgozhatok együtt a brit filmgyártók közösségének tehetséges tagjaival, mintha egy nagy család lennénk.

(via Variety)