Elhunyt a Nem félünk a farkastól Oscar-jelölt színésze

George Segal 87 éves volt. Utoljára A Goldberg családban láthattuk.

Belehalt a szívbillentyűműtét szövődményeibe George Segal, az amerikai film és televíziózás legendája. Pályafutása során a színész összesen 126 filmben és sorozatban szerepelt, 1967-ben a Nem félünk a farkastól mellékszereplőjeként Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. Utoljára A Goldberg családban láthattuk, ahol nyolc évadon át játszotta a nagyapa karakterét. Másik nagy tévés sikere az 1997 és 2003 közt futó sitcom, a Divatalnokok volt, amelyben közel 150 epizódban alakította az egyik főszerepet.

Segal 1934-ben született egy New York-i orosz zsidó család negyedik gyerekeként, de nem kapott vallásos neveltetést. Kilencéves volt, amikor egy moziélmény hatására eldöntötte, hogy színész lesz. A drámaszak elvégzése után először gondnokként kezdett dolgozni az egyik Broadway színháznál, majd 1956-ban a színpadon is bemutatkozott Moliere Don Juanjában, amelyben többek közt Peter Falk volt a partnere. Elsőbb kisebb filmes szerepét 1961-ben kapta a The Young Doctorsban, első nagyobb sikerét pedig a Bolondok hajója című vígjátékkal és a Patkánykirály című második világháborús drámával aratta 1965-ben.

Filmes karrierjének fénykora a 70-es és 80-as évek volt, olyan színésznők partnereként tűnt fel a vásznon, mint Eva Marie Sain (Loving, 1970), Barbra Streisand (A bagoly és a cicababa, 1970), Glenda Jackson (Egy kis előkelőség, 1973), Goldie Hawn (The Duchess and the Dirtwater Fox, 1976), Jane Fonda (Mókás páros, 1977), Jacqueline Bisset (Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?, 1978) és Natalie Wood (Az utolsó házaspár, 1980). Az Egy kis előkelőségért Golden Globe-díjat is kapott.

„A többségünknek jó esetben 10 év jut a csúcson”, nyilatkozta a Los Angeles Timesnak 2011-ben. „Ahogy lassan belecsúszol az apaszerepekbe, egyre kevesebb ajánlatot kapsz, mert bekerülsz egy másik kategóriába.”

1996-ban újra megtalálta két nagyobb szerep, a David O. Russell-féle Gyagyás családban játszott és Barbra Streisand rendezésében, a Tükröm, tükröm…-ben, 1997-ben pedig a Divatalnokokkal elindult a tévés karrierjének reneszánsza.

Adam Goldberg, A Goldberg család kreátora így emlékezett meg róla a közösségi médiában: „A mai nappal egy legendát veszítettünk el. Ha csak egy kis időre is, de megtisztelő volt részese lenni George Segal lenyűgöző pályafutásának. A sors úgy akarta, hogy a tökéletes személyre osszam Papi szerepét.

A nagyapámhoz hasonlóan a szíve mélyén George is egy kölyök volt, akiben ott volt a mágikus szikra.”

Larry Charles (Félig üres, Borat, Brüno) a gyászhírt kommentálva kiemelte, hogy Segal ugyan zseniális komikus volt, de egyben az egyik legsokoldalúbb és legalulértékeltebb színész is, amit az olyan filmjei is bizonyítanak, mint a Kaliforniai pókerparti, A szerelmes Blume, Az átprogramozott ember vagy a Győzelemre született.