Elhunyt Dale Baer, a Disney legendás animátora

47 éves karrierje alatt olyan filmeken dolgozott, mint Az oroszlánkirály, A kincses bolygó, A szépség és a szörnyeteg és a Micimackó.

70 éves korában elhunyt Dale Baer, a Disney animátora. A nagyközönség nem ismerte a nevét, de az animációs szakma berkein belül nagyra becsülték.

Forrás: Fórum Hungary

 

Karrierjét a Filmation Studiosnál kezdte, vasárnap reggeli rajzfilmeket animált, onnan került gyakornokként a Disney-hez, ahol 23 évet töltött el. Elsőként a Robin Hoodon dolgozott, majd olyan filmek létrehozásában vett részt, mint Az oroszlánkirály, A kincses bolygó, A szépség és a szörnyeteg, A hercegnő és a béka, a Roger nyúl a pácban, és olyan karakterek fő animátora volt, mint Bagoly a Micimackóból vagy az Eszeveszett birodalom Yzmája.

A Disney közleményében kiemelik azt is, hogy Baer együtt dolgozott a Disney legendás kilenc öregjének (Walt Disney úttörő animációs csapatát hívták „Nine Old Men”-nek) közül hattal, és örökségüket saját munkájában, és azokon a fiatal animátorokon keresztül folytatta, akiket a stúdió falai közt vagy különböző oktatási intézményekben mentorált.

Baer a Disney mellett olyan ismert animátoroknak is dolgozott, mint Ralph Bakshi, Richard Williams és Hanna-Barbera, Baer Animation néven pedig saját céget alapított, ahol reklámokat készítettek a vezető ügynökségek számára.