Elhunyt Josef Somr, a Szigorúan ellenőrzött vonatok sztárja

A szemüveges forgalmista, Hubička alakjával összenőtt cseh színész 88 éves volt.

Vasárnap, 88 éves korában elhunyt Josef Somr cseh színész – írja az Index. Az özvegye tájékoztatása szerint az utolsó napjait kórházban töltötte.

A pályafutása alatt több mint 170 filmben szereplő színész 1934-ben a dél-morvaországi Vracovban született, és a brnói Janácek Zeneművészeti és Előadóművészeti Akadémián (JAMU) 1956-ban szerzett diplomát.

Előbb vidéki színházakban játszott, majd csatlakozott a híres prágai Cinoherni klub társulatához, ahol mások mellett Ladislav Smoček, Jiří Menzel és Jan Kačer is rendezte. 1978-ban Miroslav Macháček rendező hívására a prágai Nemzeti Színházhoz szerződött. 1998-ban egy František Hrubin-színműben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznek járó Thália-díjat, 2014-ben pedig egész színészi pályafutását is Thália-díjjal ismerték el.

A '60-as évektől kezdve lett a csehszlovák filmgyártás legendás alakja. Jiří Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című, 1966-os Oscar-díjas filmszatírájában azt a Hubička nevű, szemüveges vasúti forgalmistát alakította, aki a (bizonyára minden férfi néző számára) legemlékezetesebb jelenetben a csehszlovák állami vasút pecsétjeit egy női fenékre nyomta rá.

1978-ban Jiří Menzel Mesés férfiak kurblival című vígjátékában láthatta Josef Somrt a közönség. Számos televíziós produkcióban is játszott, egyebek mellett 1978 és 1981 között a népszerű Kórház a város szélén című sorozatban is (ahol az igazgatót alakította 12 epizódon keresztül).

Filmes pályáját 2012-ben a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal jutalmazták. Václav Klaus cseh elnök 2005-ben állami kitüntetést adományozott Somrnak, írja az MTI.