Elhunyt Sir Sean Connery

90 éves korában elhunyt a skót színészlegenda, az első James Bond, Indiana Jones apja és megannyi emlékezetes szerep megformálója.

Thomas Sean Connery 1930. augusztus 25-én született a skóciai Edinburghben. Anyja takarítónő, apja gyári munkás és teherautósofőr volt.  1946-ban bevonult, és három évet szolgált a Brit Királyi Haditengerészet soraiban. Gyerekként először tejesemberként dolgozott, majd leszerelése után volt vízimentő, segédmunkás, modellt ült az Edinburg College of Art művésznövendékeinek, és még koporsókat is fényezett. Komolyan foglalkozott testépítéssel és focival.

19 évesen kezdte érdekelni a színészet, és noha a mesterséget soha nem tanulta, kisebb szerepek után lassacskán egyre nagyobbakat kapott, mígnem 1962-ben a Dr. No-ban először játszhatta el James Bondot. Összesen hét filmben (beleértve a nem hivatalos Soha ne mondd, hogy soha című részt is) bújt a 007-es bőrébe, majd miután otthagyta a franchise-t, a későbbi Bond-színészekkel ellentétben nem skatulyázódott be, nem is tűnt el, hiszen a fantasztikus sikerek után karrierje még magasabbra szárnyalt.

Már a Bond-filmek idején is kiváló filmekben kapott szerepet, és a legnagyobb rendezők keze alatt dolgozott: Sidney Lumet (A domb, Az Anderson-magnószalagok, majd a '71-ben zárult "hivatalos" Bond-korszaka után a Gyilkosság az Orient Expresszen), Alfred Hitchcock (Marnie), és a 007-es gúnyáját levetkezve is jobbnál-jobb filmekben kapott főszerepet. A hetvenes évek végén a A szél és az oroszlán, Aki király akart lenni, A nagy vonatrablás, A híd túl messze van, majd a nyolcvanas években egy rövid döccenő után, ha lehetséges egyáltalán, még népszerűbbé vált, köszönhetően a Hegylakó Ramirezének, vagy Indiana Jones apjának Az utolsó kereszteslovagban. (Noha Connery csak 12 évvel volt idősebb a fiát alakító Harrison Fordnál, ez senkinek nem okozott gondot, nekünk, nézőknek sem.) Brian De Palma Aki legyőzte Al Caponét című krimijének mellékszerepéért 1988-ban kapta egyetlen Oscarját.

Sir Sean Connery azon kevés színészek közé tartozott, akinek idősebb korában is jól álltak az akciófilmek: bár az 1990-es Vadászat a Vörös Októberre elsősorban egy feszült thriller, A Szikla azonban minden idők egyik legjobb akciófilmje – és 66 évesen játszotta el John Mason, az egykori titkosügynök szerepét!

A kaput az Alan Moore Különleges Úriemberek Szövetsége című képregényének filmadaptációja tette be neki: a 2003-as akciófilm hírhedten nehezen akart elkészülni, sorozatos balszerencsék kísérték a munkát, és Connery már-már a tettlegességig összeveszett Stephen Norrington rendezővel. Ott is hagyta Hollywoodot, és a következő években csak egy-két szinkronszerepben tűnt csak fel. 2005-ben ütötték lovaggá.

Nyugdíjas éveit visszavonultan töltötte, és hosszas betegeskedés után a Bahamákon, az október 31-re virradó éjjelen, álmában érte a halál. Sir Sean Connery generációjának egyik legrokonszenvesebb színésze volt, tagadhatatlan, hogy egy legenda hagyott itt minket.