Elképesztő videó! 40 év után végre kiderült, mit mondott Csubakka a Star Warsban!

Sőt, A Birodalom visszavág elveszett werkfilmjéből az is kiderült, mit morgott a vuki Han Solónak a Hoth-on.

Fergeteges videók kezdtek el keringeni a neten, nem csoda, hogy minden filmes portál és geek szakblog ráharapott: néhány 1976-os Csillagok háborúja werkfilmen ugyanis tisztán hallható, miket mondott Csubakka Han Solónak és a barátainak!

Az Chewbaccát alakító Peter Mayhew ugyanis angolul mondta fel a vuki (kekeckedő rajongók kedvéért: wookiee) szövegét, hogy Han Solónak, azaz Harrison Fordnak mindig legyen végszava, és tudja, mikor mit kell válaszolnia a szőrös másodpilótájának. Az 1976-ban forgatott, '77-ben mozikba kerülő Star Warsban Csubi például azt mondta, hogy

That old man is mad.

Vagyis: az öregember (azaz Ben Kenobi) bolond.

Ez volt ugyanis az a rész, amikor a Halálcsillagon kommandózva Han és Luke kicsit összevesztek azon, mennyire működőképes Kenobi terve, vagyis az, hogy amíg ők kiszabadítják Leiát a börtönblokkból, addig Ben deaktiválja a Millennium Falcont fogva tartó vonósugarat. Csubi ekkor nevezte bolond vénembernek nevezte Kenobit, mire Han a régi szinkronban így értett vele egyet:

Ahogy mondod, Csubi! Hol szedted fel ezt a vén salabaktert?

Luke erre mérgesen megvédte a mesterét, akit nagyszerű embernek tart. Erre válaszolta azt Han, hogy Kenobi tényleg nagyszerű ember, nagyszerűen ért a bajba kerüléshez.

A másik, korábban sosem látott videót maga a Csubit alakító színész, Peter Mayhew tette ki a Twitter oldalára. Ez már A Birodalom visszavág forgatásán készült, amikor Csubi a Hoth-on felhúzott lázadó bázis hangárjában javítgatja a leharcolt Millennium Falcont.

Amikor kiszúrja az odalenn csatangoló Hant, rákiabál, nagyjából lehet is hallani Mayhew szavait:

Where the hell have you been?

Vagyis: hol a fenében voltál eddig? Han ekkor ugye épp egy kinti őrjáratozásról jött vissza tauntaunháton, ezért megnyugtatja a dühös vukit, hogy ő is besegít majd a hajó javításába, mert minél előbb el akar tűnni a jégbolygóról. Csak előtte még el akar köszönni a Felkelők vezérkarától, és legfőképp Leiától. A lelépésből persze nem lesz semmi, hiszen először a wampa fogságába esett Luke-on kell segítenie, aztán pedig megtámadják a bázist a birodalmiak. (via Movieweb)