Erre az előzetesre baromi sokat vártunk

Sokáig úgy tűnt, Doug Liman sci-fi kalandfilmjéből, a Chaos Walkingból még évekig egy kockát sem fogunk látni, de megérkezett az első előzetes, ami nagyon pofás és nagyon hangos.

Vannak filmek, amik iszonyú nehezen készülnek el, ami nem mindig jó jel, sőt! Doug Liman, a Nyomás!, a A Bourne-rejtély és a A holnap határa rendezője már 2017-ben leforgatta a Chaos Walkingot, pontosabban annak első verzióját, csakhogy a tesztvetítések nem sikerültek túl fényesre. Így aztán több jelenetet is újraforgattak, új részeket írtak bele, másokat alaposan megvágtak, de a két főszereplőt, Tom Hollandot és Daisy Ridley-t közben annyira felkapták, hogy 2019 lett, mire mindent befejeztek. És mire azt mondták, hogy ez így pont jó lesz, már jött a koronavírus, el kellett napolni a bemutatót, aztán megint el kellett napolni és megint. A premier a jelenlegi, kissé ingatag állás szerint januárban lesz, és most megjött a filmhez az első előzetes.

Miről is van szó? A film Patrick Ness 2008 megjelent, nálunk Kés a Zajban címmel kiadott tiniregénye alapján készült – 2008-ban jelent meg Az éhezők viadala regénysorozat első része is, ekkor indult a nagy young adult hullám -, forgatókönyvet Ness, Charlie Kaufman, John Lee Hancock és Gary Spinelli jegyezte, és egy, az emberiség által nemrég leigázott bolygón járunk valamikor a jövőben. Csakhogy a gyarmatosításnak ára volt, egy járvány minden nőt elpusztított, és létrehozta a Zajt. A Zajnak köszönhetően mindenki hallja a másik minden gondolatát, nincsenek titkok, hazugságok, de a Zaj különös dolgokra is képes, azon túl, hogy ezzel még az állatok gondolatait is olvassák, ahogy a vad táj is különös lényeket rejt. Aztán a bolygóra zuhan egy űrkabin, benne egy lánnyal (Ridley), aki nem hallja a zajt, és akinek nem olvashatják a gondolatait.

És a lány rengeteg lehetőséget és veszélyt jelent, amit még nem tud a rátaláló fiú (Holland), viszont amit sejt a környéket uraló város polgármestere, Mads Mikkelsen. Aki kezdetben barátságosnak tűnik, aztán már nem annyira, de egy olyan világban, ahol mindenki hallja, sőt, látja a másik gondolatát, ott az ilyesmit nehéz eltitkolni. Ez derül ki az első előzetesből, meg sok minden más, és sok minden más nem, mert Liman, aki eddig is nagyon értett az akcióhoz, olyan tempót diktál, hogy néha nehéz kivenni, mi történik éppen – van, hogy csak lelassítva, kikockázva láthatjuk, ki verekszik kivel -, de a lényeg átjön. Hogy ez egy baromi izgalmas film lesz egy nagyon eredeti koncepcióval, bár az emberben csak ott van egy kis aggodalom, hogy mi tartott olyan sokáig! Az mindenesetre megnyugtató, hogy a szintén merész koncepció alapján készült A holnap határa forgatása szinten rengeteg nehézségbe ütközött. A filmet, amelyben feltűnik még Demián Bichir, David Oyelowo, Nick Jonas és Cynthia Erivo, január 22-én mutatja be a Lionsgate – ha minden jól megy.