Érthetetlenül drága filmek

Egyre drágábbak a filmek, és jó esetben meg is látszik rajtuk. De olyan óriási költségvetésű produkciók is készültek már, amiknél egyszerűen nem értjük, mi került sok-sok millió dollárba, mert még csak nem is néznek ki jól. És általában még rosszak is.

Rocky és Bakacsin kalandjai

Aki akár csak egyetlen percnyit is látott a 60-as évek klasszikus rajzfilmhőseinek filmes kalandjából, azonnal meggyőződhetett róla, hogy kiakasztóan borzalmas - nagyjából annyira, mint a Hápi Kacsa és a Csovi-csovi Jasper együtt. Rettenetesen kínos, és érthetetlen, mi a fenét égetik magukat olyan nagyszerű színészek, mint Robert De Niro vagy René Russo, ráadásul még a rajzolt figurák is rettenetesen néznek ki. 2000-ben 76 millió dollárba került a film - de tizedannyinak se néz ki, amit ráfordíthattak.

 

Pluto Nash - Hold volt, hol nem volt...

100 millió dollár. Ennyibe került (és az inflációnak köszönhetően ma jóval több lenne) Eddie Murphy sci-fi vígjátéka, az egyik koporsószög a színész karrierjében (a Shrekeket most ne vegyük figyelembe, azok döngették a kasszákat). Valamiért ezek az érthetetlenül drága filmek rendre megbuknak, a költségvetés szerény hányadát hozzák csak vissza, és így volt ez a Pluto Nash-sel is, aminek a forgatókönyve már a 80-as évek közepétől kezdve kallódott Hollywoodban: négy és fél (!!!) millió dollárt hozott az Egyesült Államokban, majd erre jött még a szintén szánalmas két és fél milliós nemzetközi bevételecske.

 

Háború a Földön

L. Ron Hubbard, a szcientológia atyja sci-fi írói munkásságának ékkövét a szcientológiának elkötelezett John Travolta már-már kötelességtudatból filmesítette meg. A regény afféle epikus űropera, telis-tele nagyszabású jelenetekkel - ehhez képest a 103 millió dolláros büdzséből egy Asylum produkciót idéző gagyit tudtak csak összehozni. Méltán emlegetik a világ legrosszabb filmjei között, természetesen rondán megbukott.

 

Anyát a Marsra

Nem csak drága (103 millió dollár, mai árfolyamon a 150 millió felé közelít), hanem még csúnya is ez az animációs film, amelyben a marslakók anyukákat rabolnak el, mert híján vannak az anyai szeretetnek és bölcsességnek. Talán mondanunk sem kell, hogy elvérzett a pénztáraknál - valószínűleg az is számított a bukásban, hogy a Marson játszódó filmek mind erre a sorsra jutnak.

 

A magányos lovas

225 millió dollár! Gore Verbinski filmjét már a forgatás idején elásta a közvélemény, köszönhetően az újabb és újabb problémáknak. A forgatókönyvet rendre átírták, kivettek belőle drágán megvalósítható epizódokat, de az egyébként is tetemes költségvetés eközben is egyre csak növekedett. A mozikban már egy régen leírt, bukásra ítélt filmet mutattak be. És ugyan alapvetően tényleg nem olyan jó a film,  de látványos, az akciójelenetek nagyon ötletesek, és az egészben van valami egészen fura, a mélységesen szomorú zárójelenet pedig sokáig kísérti a nézőt, így a film feltétlenül emlékezetesebb, mint a lista többi tagja.