És azt tudtátok, hogy Robert Downey Jr. magyar származású?

Az ősei sírja még mindig megvan a tatai zsidó temetőben.

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott filmsztárja 1965. április 4-én született a New York-i Greenwich Village-ben, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. A színész születésnapja alkalmából a Magyar Hollywood Tanács Robert Downey Jr.-nak szentelt egy napot, a sztár ugyanis magyar felmenőkkel is rendelkezik.

A szervezet tagjai egyebek mellett felkeresték a tatai zsidó temetőt. Robert Downey Jr. magyar szépapját ugyanis Stern Jakabnak hívták, 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén. Stern Jakab felesége a Tatán 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt. Ma mindketten a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Stern Jakab halála után Deutschländer Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült Deutschländer Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és feleségével négy gyermeket neveltek: közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Forrás: Magyar Hollywood Tanács

 

Az Ormay házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, Eleanore Ella Ormay ott kötött házasságot 1911-ben James McLauchlennel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, aki Robert Downey Jr. nagymamája. Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, és ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának. Reméljük, minden világos… Mindenesetre mi csak azért drukkolunk, hogy egyszer ne csak a Magyar Hollywood Tanácsnak, hanem Robert Downey Jr.-nak is jusson eszébe felkeresni felmenői sírját.


(via Magyar Hollywood Tanács)