Ettől nem fogsz jól aludni

A Lidérces mesék éjszakája új előzetese is olyan ijesztő, hogy csak erős idegzetűeknek ajánljuk, hiszen a filmet a horror két mestere, a norvég André Ovredal és Guillermo Del Toro rakták össze.

Bár Alvin Schwartz  ikonikus könyvsorozata, a Scary Stories to Tell in the Dark nálunk kevéssé ismert, ez hamarosan megváltoztathat, hiszen van rá esély, hogy a széria alapján készült adaptáció, a Lidérces mesék éjszakája lesz az év egyik legsikeresebb horrorja. Igaz, olyan komoly versenytársai vannak, mint a Mi és a Fehér éjszakák, és persze szeptemberben jön az Az: Második fejezet is, de ez a film olyan alkotókkal dicsekedhet, mint Guillermo Del Toro és André Ovredal , az előbbi ötletgazdai, produceri és társforgatókönyvírói, az utóbbi rendezői minőségben.

Az a dologban a vicces, hogy a most kijött és a korábban megjelentetett előzetes alapján a Lidérces mesék éjszakájában nincs az égvilágon egy leheletnyi újdonság sem, Ovredal (A boncolás, A trollvadász) a film minden egyes icipici elemével megannyi horrorklasszikust és jól bejáratott műfaji klisét idéz meg, és baromi hatásosan teszi mindezt. Az alaphelyzet is rém ismerős: naná, hogy egy amerikai kisvárosban járunk, hiszen az ilyen szörnyű dolgok csakis ott történhetnek, és naná, hogy hőseink kistinik, mert most velük kell minden ilyen filmet megcsinálni, és nem csak a Stranger Things és az Az miatt – de miattuk is -, ahogy az sem véletlen, hogy mindez a hatvanas években játszódik, hisz most a retro a menő. A közösségből kiközösített nő alakja sem új, az elátkozott könyv sem, ahogy az sem, hogy hőseink véletlenül idézik meg a gonoszt, aki a félelmeikből táplálkozik. Mondom, nincs itt semmi új, még a tini társaság összetételét is előre ki lehet találni, de Ovredal és Del Toro nem véletlenül a szakma mesterei.

Mert ez a szakmai a hangulatról szól, egy horrort nem elsősorban a története, hanem az atmoszférája ad el, a környezet, amiben játszódik és persze azok a dolgok, amiktől félnünk kell. És itt van mitől félni! A korábbi előzetesből megismerhettük a zombifejű madárijesztőt, a pacaképű Sápadt Hölgyet, és kivert a verejték a rejtélyes pattanástól a szép szőke lány arcán, a mostani trailer fő attrakciója pedig a kifacsart végtagokkal közlekedő, hegyes fogú, hullaszínű Jangly Man. Ő a könyvsorozat legfőbb réme, aki nem csak a filmbeli gyerekekre hozza a frászt, de ránk is, és aki leginkább emlékeztet a forgatókönyvet a Hageman testvérek, Dan Hageman és Kevin Hageman mellett jegyző Guillermo Del Toro korábbi teremtményeire, csak még rémisztőbb náluk.

Jó horrorhagyomány szerint inkább a felnőtt szerepekben láthatunk ismert színészeket, de ők sem A-kategóriás sztárok, de ez a műfaj nem is erről szól. Vagyis Zoe Margaret Colletti, Michael Garza, Gabriel Rush és Austin Zajur mellett olyan veterán karakterszínészeket láthatunk, mint Dean Norris, Gil Bellows vagy Lorraine Toussaint, és már előre sajnáljuk őket azért, amin keresztül kell menniük a filmben. Ami egyébként november 28-én érkezik hozzánk, és addig jó eséllyel egy még ennél is ijesztőbb előzetessel is megörvendeztetnek minket.

És íme, a végére a hivatalos szinopszis: „1968-at írunk, Amerikában járunk. Szinte mindenütt a változás szele fúj, a metropoliszokban zajló felfordulásoktól távol, Mill Valley kisvárosában azonban generációk óta a Bellows család árnyéka vetül a helyiek életére. A család városszéli kúriájában élt Sarah, egy fiatal lány szörnyű titkokkal, aki gyötrelmes életét félelmetes történetek sorozatává formálta, és ezeknek nagyon is valóságos következményei lesznek egy csapat kamasz számára, akik rábukkannak Sarah könyvére.