Eva Green a közösségi médiában, Mundruczó Kornél a 77. Velencei Filmfesztiválon áll ki a Színművészetiért

Free SZFE felirattal tiltakoztak az egyetem átalakítása ellen – akárcsak korábban Horvát Lili rendező is és Stork Natasa színésznő.

Szeptember 2. és 12. között tartják Velencében a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – ahol az Arany Oroszlán-díjra idén komoly esélyes Mundruczó Kornél kanadai-amerikai koprodukcióban készült filmje, a Pieces of a Woman is, melynek egyik producere Martin Scorsese, a főszereplői közt pedig olyan sztárok vannak, mint Shia LaBeouf és Vanessa Kirby. Mundruczó és a film forgatókönyvírója, Wéber Kata #FREE SZFE-feliratú pólóban érkeztek meg a rangos eseményre, így tiltakozva a Színház- és Filmművészeti Egyetem új, kormányközeli kuratóriumának kinevezése ellen, szolidaritást vállalva az egyetemről távozó oktatókkal és az iskolaépületet elfoglaló tüntetőkkel.

Wéber Kata forgatókönyvíró és Mundruczó Kornél rendező #FREE SZFE feliratú pólóval demonstrálnak a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem önállósága mellett a 77- Velencei filmfesztiválon (fotó: Elisabetta Villa/Getty Images)

 

A hétvégén Horvát Lili rendező is és Stork Natasa színésznő is Free SZFE-feliratú pólóban jelentek meg egy sajtóeseményen a Velencei Filmfesztiválon, ahol a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjük versenyben van a Giornate degli Autori-szekcióban.

Szolidaritást vállalt a Színművészetivel a híres színésznő, Eva Green is. Ő Fliegauf Bence filmrendezőnek küldte el az alábbi szelfit, tenyerén a Free SZFE-felirattal (Green és Fliegauf 10 évvel ezelőtt együtt forgatták a Womb - Méh című filmjüket).

A Velencei Filmfesztivál zsűrijét idén Cate Blanchett vezeti, aki a HVG szerint szintén kiáll az Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, kollégáival, Eddie Redmayne-nek és Helen Mirrennel együtt. Erről hamarosan nyílt levelet is közzétesz a brit sajtóban.