Ez a film nyeri majd a legfontosabb Oscar-díjakat?

Amerikában a Gotham Awardsszal megkezdődött a díjszezon: a függetlenfilmes díjátadón a Scarlett Johansson és Adam Driver főszereplésével készült Házassági történet tarolt.

A hétfőn éjjel New Yorkban lezajlott gáláról a Netflix válóperes drámája vitte haza a legfontosabb díjakat: a legjobb nagyjátékfilmnek, a legjobb forgatókönyvnek és a legjobb főszereplőnek járót. Noahm Baumbach (A tintahal és a bálna, Margot az esküvőn, Frances Ha) rendezése nyerte ezenkívül a közönségdíjat is. A film egyik mellékszereplőjét, Laura Dernt pedig életműdíjjal ismerték el.

A Gotham Awards teljes neve ugyan Gotham Independent Film Awards, azaz kizárólag a függetlenfilmeket díjazza, de ezzel együtt fontos előrejelzője az Oscar-díjaknak. Az elmúlt években ugyanis olyan alkotások diadalmaskodtak a Gothamen, és később az Oscar-gálán is, mint a Holdfény vagy a Spotlight: Egy nyomozás részletei.

Arról nem beszélve, hogy a szavazásra jogosult tagoknak december 6-ig kell leadniuk a voksaikat a Golden Globe-ra (a jelölteket pedig december 9-én jelölik ki), így könnyen lehet, hogy sokaknak jut majd eszébe a díjakkal frissen elhalmozott alkotás. A díjszezon sok gálája közül pedig a Golden Globe a legfontosabb, aminek az eredményei alapján meg lehet jósolni az Oscar-díjasokat.

A Házassági történetben egyébként Baumbach saját és Jennifer Jason Leigh színésznő válását dolgozta fel, a hitelességet pedig tovább fokozza, hogy a női főszereplő, Scarlett Johansson is közvetlenül a forgatás előtt vált el a férjétől. A port.hu kritikusa szerint ez a

„különleges hangulatú, nagyon személyes hangvételű film (…) egy meglepően kedves és bizonyos értelemben biztató történet, ami arról is szól, hogy nem áll meg az élet, ha valakik elválnak,

és arról is, hogy attól még szerethetünk valakit, hogy már nem vagyunk belé szerelmesek. És egy kicsit arról is, hogy meg kell küzdeni a szeretetért is”. A Gotham Awards díjazottainak teljes listáját itt lehet megtekinteni.


(via Variety)